Sözlükte yaklaşmak anlamına gelen kurban, Allah'a yaklaşmayı Allah yolunda malların feda edilebileceğini, Allah'a teslimiyeti ve şükrü ifade ediyor.

İslami terim olarak ise kurban; muayyen bir vakitte, muayyen bir hayvanı ibadet maksadıyla usulüne uygun olarak kesmektir.

Şanlıurfa İl Müftüsü Ramazan Tolan, kurban ibadeti ile ilgili olarak İLKHA'ya konuştu.

"Kurban Âdem Aleyhisselam'ın döneminden başlıyor"

Müftü Dolu: Çocuğun gelişimine anne karnından itibaren dikkat edilmesi gerekir Müftü Dolu: Çocuğun gelişimine anne karnından itibaren dikkat edilmesi gerekir

Ramazan Tolan

Tolan, "Dinimizde birçok ibadet bulunuyor. Bunların bir kısmı mali ibadetler, diğer kısmı ise bedeni ibadetler. Mali olan ibadetler zekât vermek, Allah yolunda malını cihat için seferber etmek, fakir yetim ve ihtiyaç sahiplerine destek vermek de var ama ibadet şekli olarak çok önemli ibadetlerden biri de kurbandır. Kurban bildiğiniz gibi Âdem Aleyhisselam'ın döneminden başlıyor. Habil ve Kabil meselesinde Habil'in verdiği kurbanı Cenab-ı Allah kabul ediyor fakat Kabil'inkini kabul etmiyor." dedi.

"Kurbanlarınızın etleri ve kanları Allah'a ulaşmaz"

Her ibadette olduğu gibi kurban ibadetinde de Allah için yapılmasının makbul olduğunu vurgulayan Tolan, "Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'de buyuruyor ki 'kurbanlarınızın etleri ve kanları Allah'a ulaşmaz ama takva ulaşır.' Allah için yapılan ibadetler geçerli ve makbul olur. Kurbanlarımızda ve diğer yaptığımız ibadetlerde bunu göz önünde bulundurmamız lazım. Bütün dinlerde kurban ibadeti böyle devam etmiştir. Daha sonrasında İbrahim Aleyhisselam'ın İsmail Aleyhisselam'ı kurban kesmesi kurbanın onunla başladığı manasında değildir. Kurban Hazret-i İbrahim'den önce de vardı. İbrahim Aleyhisselam'ın, Cenab-ı Allah'a karşı yaptığı bir adakta 'Allah'ım ben senin uğruna o kadar hayvan kesiyorum ve o kadar insanlara bakıyorum, sen emretsen ben oğlumu bile sana feda ederim' adağında bulunuyor. Bundan dolayı da çocuğu olunca o şekilde gerçekleşiyor. Allah Resulü Medine'ye hicret ettikten sonra kurban ibadeti Müslümanlar arasında başlıyor. Kendisi de her yıl mutlaka kurbanını kesmiştir. Bazı yıllarda birden fazla kurban kesmiş. Kurban ibadetinin en çok uygulandığı yerlerden birisi de Hac ile alakalıdır. Hac ile alakalı 4-5 çeşit kurban şekli vardır." şeklinde konuştu.

"Kurban insanı Cenab-ı Allah'a yaklaştıran bir ibadet demektir"

Kurbanın insanı Allah'a yaklaştıran ibadet olduğunu dile getiren Tolan, "Kurbanın kelime olarak da çok önemli bir manası var; kurban insanı Cenab-ı Allah'a yaklaştıran bir ibadet demektir. Akrabanın kelime manası yakın demek, karib de yakın demektir. Kurban da aynı kelimeden geliyor; insanı Allah'a yaklaştıran ibadet demektir. Bu ibadetlerin en önemlisi de kendi malından Allah için boğazlamak." diye konuştu.

"Müslüman fedakâr adam demektir"

Tolan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müslüman fedakâr adam demektir. Nasıl fedakardır dersek Allah için canını feda edendir, Rasulullah'ın yolu için canını feda eden, Müslümanların hakkı, hukuku ve selameti için kendini feda edendir. Cihad da budur zaten. Allah'ı seviyor, Peygamberi seviyor bir de Mü'min kardeşlerini seviyor ve bunları o kadar seviyor ki kendi canını onların yaşaması için feda ediyor. Allah Müslümana bir genişlik vermiş kurban kesme imkânı ve gücü var. Bu adam da Cenab-ı Allah'ın verdiği bu malı Allah için kurban kesiyor. Bunun esprisi şudur; bunu anlamadıktan sonra kurban kesme sorumluluğundan kurtulur ve o sevabı alır ama İslam'ın emrinin esprisini ve esas manasını anlamamış demektir. Bunun manası ise şudur; 'Allah'ım sen bana bu malı verdin ve ben senden çok razı oldum, sana şükürler olsun ama senin de bana bu mal ile ilgili bir emrin var, ben bu malımı senin için kurban edeceğim, senin rızan için keseceğim senin emrin ile dağıtacağım ve ben de nasipleneceğim.' Buradaki ince mesajla şudur; 'Senin, Allah Resulü ve Müslümanların selameti için kendi canımı da feda edebilirim, ben buna hazırım" demektir." (İLKHA)

Kaynak: ilkha