16 Haziran'da başlayacak olan Kurban Bayramı'na sayılı günler kala belirlenen bölgelerde yerini almaya başlayan kurbanlıklar, kurban ibadetini yerine getirmek isteyenler tarafından satın alınmaya başlandı.

Bursa İl Müftü Yardımcısı Ömer Ayan, kurban ibadetinin önemi, vekalet ile kurban kesimi, kurban ibadetinde mezhepler arasındaki farklılıklarla ilgili merak edilen soruları İLKHA muhabirine yanıtladı.

"Kurban, sünnet-i seniyye olarak addedilen güzel bir ibadettir"

Kurban ibadetinin İslam'daki en önemli ibadetlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Ayan, "Hanefi Mezhebinde vacip olan, diğer mezheplerde ise sünnet-i seniyye olarak addedilen güzel bir ibadettir. Kurban, malumunuz Hazreti İbrahim Aleyhisselam'ın oğlu Hazreti İsmail'i Allah'a adamış olduğu, kendisine bir evlat verdiği zaman, onu Allah yolunda kurban edeceğini söz verdi. Zamanı gelince Allah (Celle Celaluhu) ona İsmail Aleyhisselamı bağışlayınca Allah bu sözünü hatırlatmıştır. Ve hiç tereddütsüz Hazreti İbrahim İsmail Aleyhisselamı kurban etmeye götürürken Cenab-ı Hakk insan ömrünün, insanın varlığının ne kadar önemli olduğunu bildirmek için kendisine bir koç hediye etmiştir ve o koçu kesme sonucunda bu sözünün yerine geldiğini ifade etmiştir ve İsmail Aleyhisselamın canını bağışlamıştır." dedi.

"Kurbanda asıl olan insanın kendisinin kesmesidir"

Hem İbrahim Aleyhisselam hem de İsmail Aleyhisselam'ın hiç tereddütsüz Allah'ın bu emrine ram olduğunu belirten Ayan, "O yüzden aslında kurban feday-ı can etmektir. Yani Allah'ın bizlere vermiş olduğu nimetler karşısında bütün malımızı, varımızı, yoğumuzu onun yolunda harcamaktır, sarf etmektir. Kurbanda asıl olan insanın kendisinin kesmesidir. Fakat bazı nedenlerden dolayı kesemeyen kardeşlerimiz vekâletle kurban vasıtasıyla kurbanlarını hem yurt içinde hem de yurt dışında fakir olan kardeşlerimize ulaştırmak üzere bağış yapmaktadırlar. " ifadelerini kullandı. 

"Allah'a ulaşan nedir? Sadece sizin niyetlerinizdir"

Kurbanın bizzat kendisi tarafından kesilmesiyle vekâlet yoluyla kesilme arasında hiçbir fark olmadığını belirten Ayan sözlerini şöyle sürdürdü:

Müftü Dolu: Çocuğun gelişimine anne karnından itibaren dikkat edilmesi gerekir Müftü Dolu: Çocuğun gelişimine anne karnından itibaren dikkat edilmesi gerekir

"Sevap açısından burada niyetler önemlidir. Çünkü Cenab-ı Hakk'a kurbanların ne etleri ne de kanları ulaşır. Allah'a ulaşan nedir? Sadece sizin niyetlerinizdir. Dolayısıyla burada niyet önemlidir. Allah'ın emrine uyarak bu kurbanlarımızı kesmemizdir. Yani Allah emretti diye yaptığımız için ve sadece dünyada Cenab-ı Hakk'ın bize vermiş olduğu malın, mülkün, emanetçisi olduğumuzu bize hatırlatmak ve fakirlerin de bu dünyada olduğunu, onları da mutlaka hatırlamamız gerektiğini bilmemiz ve tefekkür etmemiz için Cenab-ı Hakk kurbanı emretmiştir." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha