Mardinli esnaflar pazar alışverişini değerlendirdi Mardinli esnaflar pazar alışverişini değerlendirdi

2023 yılında araç piyasasında yaşanan gelişmeler ve yıl sonunda bayilerin stok eritmek için uyguladıkları kampanyalarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, bayilerin hala 2023 stoklarını bitirmedikleri için araç alımında fırsatın devam ettiğini, araç fiyatlarının önümüzdeki süreçte artacağını ifade etti.

"Bayiler stokları eritmek için 2024'ün ilk çeyreğinde de kampanyalara devam edecek"

2023 yılının otomobil sektörü açısından rekorlarla tarihe geçtiğini belirten Ertemel, "Sıfır araç satışları 1 milyon 230 bin adet, ikinci el satışları ise 10 milyon aracın üzerinde kayıtlarımıza geçti. Tüm zamanların en yüksek araç satış rekoru olarak Tarih'e geçti. Tabi 2023 yılının son çeyreğinde bayiler ve distribütörler, ellerinde kalan stokları eritmek için çeşitli kampanyalar düzenlediler. Bunların kimi çeşitli marka modellerine göre peşin alımlarda yüzde 15 ila yüzde 20 oranında kampanyalar düzenledi. Kimisi de faizsiz krediler kullandırttı. Tabi haliyle stoklarda azalma meydana geldi. 2024'ün ilk çeyreğinde de ellerindeki stokları tüketmek için kampanyalar devam ediyor. Tabi bu arada stoklarda da büyük düşüşler görülmeye başlandı. Bazı marka modellerde kampanyalar devam ederken bazı markalarda yüze 3-4 oranında fiyat artışları yaşandı. Tabi bu eldeki stoklar bittiğinde 2024 model araçlar geldiğinde de dövizinde artmasıyla birlikte fiyatlarda yukarıya doğru çıkmasını bekliyoruz. Bu süreçte ikinci el otomobil markalarında makul fiyatlara geri geldi. Pandemi sürecinde yaşadığımız ikinci el araca erişim konusu artık gündemde yok. Sıfır araca erişim sıkıntısı olmayınca ikinci el araçlarda doğru fiyatlara geldi.'' dedi.

"Yeni marka ve modeller 2024 yılında zamlı rakamlarla çıkacak"

Ertemel, "Şu an halen araç alma zamanı. Çünkü sıfır araç fiyatları yaklaşık 4 -5 aydır hiç zam görmedi. Döviz artığı halde zam görmedi. Bunun sebebi ise elde kalan stokları erilmekle alınmış bir karar. Bu stoklar erimeye başladı. Yeni marka ve modeller 2024 yılında zamlı rakamlarla çıkacak. Onun için şu anda halen son tüketici alım zamanı diyebiliriz." şeklinde konuştu.

"Sıfır araç fiyatları artarsa ikinci el araç fiyatları da artar"

2024 yılının ilk çeyreğinde fiyatlarda fazla bir yükseliş beklemediklerini kaydeden Ertemel, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Araç fiyatlarında dövizin artmasından dolayı, yüzde 4-5 oranında bir artış yaşanabilir. İkinci çeyrekten sonra fiyatlar artabilir. Burada tabi ki şunu da özellikle belirtmek lazım sıfır araç fiyatları ile ikinci el araç fiyatları doğru orantıda ilerliyor. Eğer sıfır araç fiyatları artarsa ikinci el araç fiyatları da artıyor." (İLKHA)

Kaynak: ilkha