Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal, yaptığı basın toplantısında, Afganistan vatandaşlarına yakın bir gelecekte vize verileceğini açıkladı, ancak vize sayısı hakkında henüz kesin bilgiler bulunmadığını belirtti.

İki ülke arasında yaşanan bu gelişme, Hindistan'da eğitim almak isteyen Afganistanlı öğrencilerin vize taleplerine yanıt olarak ortaya çıktı.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı daha önce Hindistan'ın Afganistan ile siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek istediğini açıklamıştı. Özellikle Chabahar Limanı üzerinden ticareti artırmayı hedefleyen Hindistan, bu yöndeki iş birliğini genişletmeyi planlıyor.

Afganistan İslam Emirliği'nin, topraklarının hiçbir ülkeye karşı kullanılmayacağı güvencesinin tüm dünya ülkeleri için geçerli olduğunu duyurmasının ardından Hindistan, Afganistan ile resmi ilişkiler kurma kararı aldı.

Hindistan, Haziran 2022'de Kabil'deki büyükelçiliğine teknik bir ekip göndererek diplomatik temaslarını yeniden başlattı.

İki ülke arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, özellikle Chabahar Limanı üzerinden ticareti artırma yönündeki adımlar, ikili ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlaması bekleniyor. Hindistan, Afganistan ile olan ilişkilerini sürdürmek amacıyla Delhi'deki Afgan Büyükelçiliğini de resmen tanımayı değerlendiriyor.

Antalya'da orman yangını Antalya'da orman yangını

Hindistan, Afganistan vatandaşlarına vize vererek seyahat kolaylığı sağlamayı ve ticari ilişkileri devlet düzeyinde genişletmeyi amaçlıyor. Bu adımların, iki ülke arasındaki şüpheleri gidererek karşılıklı güveni artırması bekleniyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha