Yağışlı, sisli ve puslu havalarda uyulması gereken kuralları ve sürücülerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Derneği Başkanı Vedat Şahin, yağışlı, sisli ve puslu havalarda araç kullanırken her zaman hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.

Yol güvenliği Uzmanı Vedat Şahin, araç sahiplerinin ve yayaların kış ayında; yağışlı, sisli ve puslu havalarda dikkatli olunması gereken konular hakkında önemli bilgiler aktardı.

Şahin, "Sürücü, aracını yol ve hava şartlarına göre sevk eden kişiye denir. Dolayısıyla sürücünün kuru havada, asfaltta, stabilizede, yağışlı havada, buzlu havada, sisli havada nasıl hareket edeceğini bilmesi gerekir. Bu da bilgiye dayanıyor ve ona göre hareket etmesi lazım. Bir defa takip mesafesini mutlaka arttırmaları gerekir. Normal kuru asfaltta bizim öğrettiğimiz, en az hızımızın yarısı kadar metre geriden takip etmeleridir. Bunu 2-3 katına çıkarması lazım. Özellikle sisli ve yağmurlu havalarda, gece yolculuklarında aracın tam görünür olması gerekir. Karşı tarafın da onu görmesi lazım. Işıklı donanımı kam olmalı. Sis lambaları mutlaka faal olmalı. Kısa uzun farları ayarlı olmalı. Bunlara dikkat etmesi lazım. Onun dışında eğer dikkat edilirse ve kurallara uyulursa orada da sıkıntı yaşanmaz." dedi.

Peygamberler şehri Şanlıurfa'da Mevlid Kandili idrak edildi Peygamberler şehri Şanlıurfa'da Mevlid Kandili idrak edildi

"Kar lastiği, kazaların azalmasına yardımcı olur"

Kar lastiğinin önemine değinen Şahin, şunları aktardı: "Sık sık 'kar lastiğini kullanın' diye söyleniyor. Özellikle uzun yolda ama şehir içinde de gerekir. Kar lastiği, kazaları önlemede önem arz eder. Çünkü kar lastikleri yeri iyi tutuyor. Ama vatandaş ekonomik nedenlerden dolayı daha çok kar lastiği takmıyor. Ya da uyduruk kar lastiği takıyor. Bu da çok sıkıntılı bir şeydir. Kar lastiklerinin dişleri iyi olsa bile 5 seneden daha fazla kullanılmaması lazım. Çünkü zaman içerisinde kar lastiği sertleşiyor. Sertleştiği için değiştirilmesi lazım. Kar lastiğinin tanesi 10 bin lira, 4 lastiği değiştirirse 40 bin lira, vatandaş bunu almak istemiyor. 5 senesi dolmuş ama almak istemiyor. Dişleri iyi diye onu takıyor ama yola gittiği zaman işlevi zayıflamış oluyor. O nedenle herkesin kurallara uygun hareket etmesi lazım, bir defa can taşıyor. Yani bunun bilincinde olması lazım. Bu da çok önemlidir. Otobüs şoförü eğer telefonla konuşarak gidiyorsa, eğer uykusuz yola çıkmışsa sorumsuz demektir. Sorumlu bir şirket veya sorumlu bir sürücü, o haliyle yola çıkmaz. Allah'tan korkar. İnsanlarda Allah korkusu ve insan sevgisi olması lazımdır. Bunlar da olursa kazalar önlenmiş olur."

"Sürücülerin sabırlı ve hoşgörülü olması gerekir"

Sürücülere tavsiyelerde bulunan Şahin, "Sürücülere en büyük tavsiyem sabırlı ve hoş görülü olmalarıdır. Telefon kullanmayı tamamen bırakmaları gerekir. Hele bazı sürücüler var, bırakın konuşmayı telefonla mesajlaşıyor. Direksiyon başındayken telefonda mesaj yazıyor. Bu olacak bir şey değil, bunu yapmamaları lazım. Telefon bir ihtiyaç, telefon geldi ya da telefon edeceksiniz bu çok kolay bir şey. Hemen sinyalinizi verin, aracınızı sağa çekin telefona cevap verin veya telefonunuzu kullanın, ondan sonra tekrar yola çıkın. Bunun size kaybı sadece 3-5 dakikadır. Ama telefonla, gözünüzü bir an yoldan ayırdığınız zaman olacak bir kaza hem malınıza hem canınıza gelecektir. Bu şekilde davranmak günahtır. Bir de karşı tarafa da zarar veriyorsunuz. Sadece kendinize değil, karşı tarafa da zarar veriyorsunuz. Dolayısıyla biraz daha sorumluluk duygusuyla hareket edelim." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha