RÖPORTAJ

Umut Kervanı Koordinatörü Doğan: Bu etkinliklere harcanacak olan paralar Gazze'ye gönderilsin

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Şanlıurfa'da düzenlenecek "Kültür Yolu" festivali ile ilgili açıklamada bulunan Umut Kervanı Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan, etkinliklerle israf edilecek paranın işgal altında olan Gazze'ye gönderilmesi çağrısında bulundu.

25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Kültür Yolu Festivali kapsamında Şanlıurfa'da düzenlenecek olan konserlere tepkiler gelmeye devam ediyor.

Umut Kervanı Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan, festivalle israf edilecek paranın Gazze'ye ya da kentteki yardım derneklerine bağışlanması gerektiği yönünde çağrıda bulundu.

"Sözde Maliye Bakanı bir tasarruf paketi hazırladı"

Doğan, "Toplumumuz 'Kültür Yolu Festivali' adı altında sadece Şanlıurfa'da değil, maalesef birçok büyükşehirde farklı programlar yapılmaktadır. Başta şunu belirtmiş olalım ki, sözde Maliye Bakanı bir tasarruf paketi hazırladı. Bu tasarruf paketinden normalde ihtiyaç olan şeylerin bile minimize edileceği intibakı halkta uyandı. Tasarruf paketinin açıklanması bile dağ fareyi doğurdu intibası sonucunda ortaya çıktı. Tasarruf paketinin ardından 'Kültür Yolu Festivali' adı altında halkın malını böyle şeylere peşkeş çekilmesi özellikle bu kriz zamanında 'ekmek yoksa pasta yiyin' misali gibi bir şeye dönüştü. Adeta bu yaptıkları insanların aklıyla dalga geçmek gibi bir şeydir." dedi.

"Bu etkinlikleri harcanacak olan paralar Gazzeli kardeşlerimize gönderilsin"

Festivalle israf edilecek paranın Gazze'ye, yapamıyorlarsa yardım derneklerine bağışlayarak Şanlıurfa'daki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasının sağlanması yönünde çağrıda bulunan Doğan, "İsrafın yanında sözde yapılan bu 'Kültür Yolu' festivallerinin kültür ile ne kadar alakası var, bunların da bence tartışılması gerekiyor. Verilen reklamlarda o festivallerin hiçbir yerinde ben Urfa'ya ilişkin bir şey göremedim. Gaziantep'i, Şahinbey veya On İkileri göremedim. Yapılan etkinlikler eğlence, yemek veya israftan ibaretse bunun ismini farklı bir isim adı altında yapın ki bari halk bilsin. Halkın kültür ve değerlerini yansıtmadığı aşikâr bir şekilde açıklanabilmesi gerekiyor. Geç kalınmış bir şey fakat bunun acilen iptal edilmesi gerekiyor. Bu etkinlikleri harcanacak olan paralar Gazzeli kardeşlerimize gönderilsin. Orada insanlar açlıktan ölüyor, böyle bir dünya düzeninde yaşıyoruz maalesef. Diyelim ki oraya gönderme imkânınız yok veyahut göndermiyorsunuz o zaman buradaki mazlum fakir fukaranın hakkını yemeyin ve onların hakkını onlara verin. Derneğimiz malumunuz yardım kuruluşu olan bir dernektir. Bize şu anda başvuruda bulunan insanlara yardım etmekte yetişemiyoruz. Gidip tespit ettiğimizde de yüzlerce binlerce insanın yardıma muhtaç olduğunu görüyoruz. Kurban Bayramı arifesine girdik ve şu an kaç kişi kurban kesebilecek, kaç kişinin evine et girecek, kaç kişi et yiyebilecek? Buyurun oraya yapacağınız masrafları getirin buraya ya kurban olarak verin ya da nakdi olarak bağışlayın." çağrısında bulundu.

"Acilen iptal edilmesi gerekiyor"

Bir taraftan tasarruf paketlerinin açıklandığını bir taraftan da "Kültür Yolu Festivali" adı altında gençlerin ifsat edildiğini vurgulayan Doğan, "Bunun acilen ivedi bir şekilde iptal edilmesi gerekiyor. İsrafın yolunu, tasarrufu zeminden, halktan aramamak gerekiyor. Vergilere yüklenilmemesi gerekiyor. Başta kendilerinden başlamaları gerekiyor ki bu zaten zurnanın en dip noktasıdır. Bir taraftan tasarruf paketlerini açıklayacaksın, ekonomiyi düzeltme namına vergilere sıkı bir düzenleme getireceksin, IBAN'larını bile kontrol altına almaya çalışacaksın; diğer taraftan da ne idüğü belirsiz olan insanları buraya getirip 'Kültür Yolu Festivali' adı altında insanlarımızı ve gençlerimizi ifsat edeceksin. Gençler onunla o şehri de tanımayacak, böyle bir gençlik geleceğimiz açısından gerçekten tehlikeli ve bu yanlıştan acilen dönülmesi gerekiyor. Kimliğimiz odur ki buradan başlandı diyebiliyoruz fakat işin neresinden dönersek kârdır." ifadelerini kullandı.

"Bu yapılan programların hangisi peygamberlerimizi yansıtıyor?"

Yapılan festivalin şehri yansıtmadığına dikkat çeken Doğan, "Bugünden itibaren acilen iptal edilmesi gerekiyor. Bunu sadece Şanlıurfa için söylemiyoruz. Gaziantep, Adana, İstanbul, Van ve Diyarbakır için söylüyoruz. Şanlıurfa Peygamberler Şehri fakat bu yapılan programların hangisi Peygamberlerimizi yansıtıyor? Naçizane bir sorundur, bu cevapları varsa buyursunlar söylesinler. Diyarbakır Sahabeler diyarıdır, bu kültür festivalleri hangi sahabeyi yansıtıyor? Bu festivallerin neresinde sahabeler var? Gaziantep Şahinbeylerin yeridir, Peygamberlerin olduğu yerlerdir. Yapılan etkinlikler orada hangi Peygamberimizi veya hangi kahramanımızı yansıtıyor? Varsa anlatsınlar, yok. Gerçekten çok yazık. Milletin parasına yazık hem de kültür isminin bu kadar yozlaştırılmasına da yazık." dedi. (İLKHA)