RÖPORTAJ

Türkmen: Receb ve Şaban ayları bizlere Ramazan'ı gösteren birer tabeladır

Üç ayların gelmesinin habercisi olan Regaip Kandili'nin bu akşam idrak edileceğini ifade eden Mardin İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen, üç aylarda ibadetlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade etti.

İslam aleminde idrak edilen 5 kandilin 4'ünün içinde yer aldığı ve sevapların bollaştığı mübarek üç aylar bu gece başlıyor.

Konuyla ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan Mardin İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen; oruç tutmak, namaz kılmak ve Kur'an okumayı arttırmak gerektiğini belirtti.

Müslümanların her açıdan kendini geliştireceği mübarek aylara girildiğini belirten Türkmen, Filistin ve Gazze'de katliam ve soykırıma maruz kalanlara da dua etmek gerektiğini ifade etti.

Ramazan ayı dışında üç ayların tüm günlerinde oruç tutmanın tavsiye edilmediğine dikkat çeken Türkmen, belirli günlerde tutulması gerektiğini söyledi.

"Allahım! Bize Receb'i ve Şa'ban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır"

Mardin İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen

Konuyla ilgili konuşan Türkmen, "Çok şükür bir kez daha mübarek mevsimlere yetişmiş bulunuyoruz. İnşallah bu akşam Regaib Kandili'ni idrak edeceğiz ve yarın da 3 ayların ilki olan Receb ayına gireceğiz. Öncelikle şunu ifade edeyim, milletimiz tarafından 3 aylar diye ifade edilen aylar; Receb, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu ayların önemli olmasının sebeplerinden biri manevi bir iklim, özel bir zaman dilimi olmasıdır. Yüce Allah 5 kandilden 4'ünü bu 3 ayların içerisine serpiştirmiştir. 3 ayların ilk Cuma gecesi Regaip Kandili, Recep Ayının 27'nci gecesi Miraç Kandili, Şaban Ayının 15'inci Gecesi Berat Kandili ve Ramazan'ı Şerifin 27'nci gecesi de Kadir Gecesidir. Her gece önemli ancak Kadir Gecesi bir ömre bedeldir. Tevbe Suresi 36'ncı ayette Allah Teala, "Doğrusu Allah'a göre ayların sayısı, Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısına uygun olarak on ikidir; bunlardan dördü haram aylardır. İşte doğru olan hesap budur." diye buyuruyor. Peygamber Efendimiz aleyhisselam da bir hadisinde 4 haram ayı açıklarken birinin de Receb ayı olduğunu ifade ediyor. Receb ayı cahiliye dönemindeki arapların dahi önem verdiği savaşı, kabileler arasındaki kan davalarını bitirdiği, insanların rahat hareket edebildiği önemli bir aydır." dedi.

Regaip Kandilinin bu gece ifa edileceğini belirten Türkmen, "Receb ayının ilk gecesi olan Regaip Kandili 'Rağbet etmek' yani bir şeyi arzu etmek, istemek anlamlarına gelir. Allah Teala Receb ayının başlangıcına Regaip Kandili'ni yerleştirerek aslında bizlere 'kendinize çeki düzen verin, dünyayı maddiyetı biraz bırakın ve maneviyata önem verin ve yarın pişman olacağınız işlerden kaçının, ahirette size yardımcı olacak işler yapın' diye buyuruyor. Peygamber Efendimiz aleyhisselam bize şu duayı öğretiyor: 'Allahım! Bize Receb'i ve Şa'ban'ı mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır.' Aslında Receb ayının gelmesi bizlere Ramazan Ayına 2 ay kaldığının bir habercisidir. Kandiller bu minvalde bir trafik lambaları gibidir. Yolculuk yaparken ulaşacağınız yere yaklaştığınızda ne kadar mesafe kaldığını gösteren ve sonunda da oraya ulaştığınızı gösteren tabelalar olur. Receb ve Şaban ayları da bizlere Ramazan ayına ulaşırken kalan mesafeyi gösteren birer tabela gibidirler." diye konuştu.

"Daha bilinçli olmak için gayret gösterelim"

Müslümanların bu mübarek ayları daha verimli geçirmesi gerektiğini ifade eden Türkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

"Biz bu aylarda Rabbimize tevbe edeceğiz. Günahları azaltmaya, sevapları da çoğaltmaya çalışacağız. Dünya hayatı değersiz değildir. Dünya hayatı, ahiret hayatının oluşturulduğu bir hayattır. O yüzden bizim her anımız önemlidir, 3 aylar daha da önemlidir. Tabi ki Receb ayının ilk gününü oruçlu geçirmek güzeldir ama bugünü oruçlu geçiremediysek Cuma günü oruç tutmak tavsiye edilmemesine rağmen Receb ayının ilk günü olması açısından oruç tutulabilir. Perşembe günü ile birleştiremediysek Cumartesi günüyle birleştirmek makbul olur. Peygamber Efendimiz aleyhisselamın da tavsiyeleri budur. Tabi bizim insanımız 3 aylara hürmetinden dolayı 3 aylık oruç tutmaya başlarlar. Şöyle bir şey söylemekte fayda var, Peygamber Efendimiz aleyhisselamın bizlere böyle bir tavsiyesi yoktur. Peygamber aleyhisselamın Ramazan ayı dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirdiği vaki değildir. Tabi ki diğer aylara nazaran Receb ve Şaban aylarında daha fazla oruç tutulabilir. Mesela Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruçlara daha fazla dikkat edebiliriz. Receb ayının başında 3 gün, ortasında 3 gün ve sonunda 3 gün oruç tutabiliriz. Şaban ayında da aynı ibadeti devam ettirebiliriz. Ama eğer bir kefaret orucu değilse sevap maksadıyla Ramazan dışında tüm günleri oruçlu geçirmemeliyiz. Hatta alimlerimiz Şaban ayının 15'inden sonra Ramazan ayına daha arzulu ve istekli girmek için oruç tutmayı çok fazla tavsiye etmemişlerdir. Bizler bu günlerde mümkünse 5 vakit namazlarımızı camilerde kılmaya çalışalım. Daha fazla Kur'an okumaya çalışalım. Mesela Receb ayında bir hatim, Şaban ayında bir hatim mümkünse yapalım. Kur'an-ı Kerim'i anlamaya çalışalım. Tefsir ve meal okuyalım. Daha bilinçli olmak için gayret gösterelim."

Gazze'de katliam ve soykırıma maruz kalanların bugünlerde de unutulmaması gerektiğini belirten Türkmen, "Tabi çevremizde çok üzücü olaylar var. İslam dünyasında özellikle Gazze'de kardeşlerimiz maalesef hala öldürülmeye devam ediliyorlar. Cahiliye arapları dahi haram aylardan olan Receb ayına saygı göstermiştir. Biz aynı saygıların şimdi de gösterilmesini arzu ederiz. Keşke imkan olsa da bu savaş sona ermiş olsa. Müslümanların başına bu haram ayda bomba yağmasa diye arzu ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)