İSLAM DÜNYASI

Sudan'da altın üretimi 17 ton, ihracat 600 milyon doları aştı

Sudan Maden Bakanı Muhammed Beşir Abdullah, altın ve diğer Sudan madenlerinin ihracatından elde edilen gelirin bu yılın başından beri 600 milyon doları aştığını ve ocak ayından mayıs ortasına kadar toplam altın üretiminin 17 tona ulaştığını söyledi.

Sudan Maden Bakanı Muhammed Beşir Abdullah, bakanlığının bu yılın ilk çeyreğinde ülkenin toplam ihracatının yüzde 60'ından fazlasına katkıda bulunduğunu açıkladı.

Bakan Abdullah, altın ve diğer madenlerin ihracatından elde edilen gelirin yılın başından mayıs ortasına kadar 600 milyon doları aştığını söyledi.

"Yerel radyo istasyonu Baladi'ye verdiği bir röportajda Abdullah "Mevcut koşullar altında yüzde 60 rakamı gerçekçi değil çünkü ülkenin ihracatının büyük bir kısmı savaş nedeniyle askıya alınmış durumda. Neyse ki biz Maden Bakanlığı olarak savaş koşullarına rağmen altın ihracatı üretimini arttırmayı başardık. Üreticileri ve yatırımcıları geri dönmeye ve üretime başlamaya teşvik etmek için temaslarda bulunuldu." dedi.

Bakan Abdullah "Bu başarıların sonucu üretime de yansıdı ve 2024 yılının başından mayıs ortasına kadar toplam altın üretimi 17 tona ulaşarak 2023 yılının ilk çeyreğindeki toplam üretime kıyasla yüzde 190 artış gösterdi." ifadelerini kullandı.

Diğer bakanlıklar ve kamu hizmetleri gibi Maden Bakanlığı'nın da savaştan gördüğü zararın boyutuyla ilgili olarak Abdullah, savaşın Maden Bakanlığı'nı olumsuz etkilediğini, Hartum'daki merkezini kaybettiğini ve tüm batı eyaletlerinin (Kordofan ve Darfur'da) hizmet dışı kaldığını vurguladı.

Abdullah, "Bu yılın başından beri madencilik sektöründe elde edilen en önemli başarılar, çoğu yabancı şirketin, özellikle de üretken olanların ülkeye dönmeye ve üretime katılmaya ikna edilmesidir." dedi.

"Altın rafinerisinin Katar'a taşınacağı söylentisinin doğru olmadığını, böyle bir hamlenin söz konusu olmadığını ve kardeş bir ülkede rafineri kurulacağı söylentisinin de doğru olmadığını" açıklayan Abdullah, "En son teknolojiye sahip altın rafinerisinin inşası için devlet onayı verilmiş olup, rafineri binalarının inşasına yönelik inşaat hazırlıklarının tamamlanması ve yakında kurulmaları için onay makamlarını araziyi teslim almaya teşvik etmek üzere hazırlıklar devam ediyor" şeklinde konuştu. (İLKHA)