Slovakya Başbakanı Robert Fico, dün Slovakya'nın batısındaki Gandlova kasabasında yapılan hükümet toplantısı sonrasında vuruldu.

Görgü tanıkları 4-5 el silah sesi duyduklarını söylerken saldırganın 9 mm'lik bir tabancayla ateş ettiği açıklandı.

Slovak medyasına göre  başbakan uzuv, göğüs ve midesinden yaralanarak helikopterle hastaneye kaldırıldı ve hastaneye bilinçli olarak geldi.

Şüpheli ve soruşturma

JoJ TV kanalına göre başbakan,  71 yaşındaki şair Juraj Cintula tarafından vuruldu. Slovak medyası, kendisinin liberal görüşlere bağlı olduğunu ve cumhuriyetteki muhalif liberal partilerin destekçisi olduğunu belirtti.

Aynı zamanda Slovakya'daki liberal muhalefetin lideri, saldırganın partiye üye olduğu iddialarını yalanladı .

Saldırganın ülkenin batı kesimindeki Levice şehrinden olduğu, saldırıda kullandığı silahın yasal olarak kendisine ait olduğu iddia edildi.

Fico'ya düzenlenen suikast girişimi, 2003 yılından bu yana bir Avrupalı ​​liderin vurulduğu ilk saldırı oldu.

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Slovakya İçişleri Bakanlığı saldırganın beş el ateş ettiğini açıkladı . Cumhuriyetin İçişleri Bakanı Matus Shutai-Eshtok, Fico'ya düzenlenen saldırının siyasi nedenlerle gerçekleştirildiğine inanıyor.

Saldırganın, yakalandıktan sonra kelepçeli halde sosyal medyada paylaşılan videosu paylaşıldı. Videoda bir kişinin sorularına yanıt veren saldırgan, hükümetin politikalarına katılmadığını, özellikle Bakanlar Kurulu'nun medya özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik eylemlerine karşı olduğunu söyledi.

Saldırganın oğlu, babasının hiçbir zaman psikiyatrik yardım almadığını ifade ederken eşinin de ifade için sorgulandığı kaydedildi.

Yaralı başbakanın durumu

Fico'nun ilaçla uykuya yatırıldığı ve durumunun stabil olarak değerlendirildiği kaydedildi. Ameliyatın 3 saat 40 dakika sürdüğü ve  başarılı olduğu bildirildi .

Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Tarab,  Başbakanın hayati tehlikesinin bulunmadığını bildirdi.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Erik Tomas, ameliyatın birçok organın hasar görmesi nedeniyle uzun sürdüğünü aktardı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha