Cumhurbaşkanı Sall, Ulusal Meclisin Anayasa Konseyine yolsuzluk suçlamaları yöneltmesi akabinde cumhurbaşkanlığı adaylık sürecini araştıracak bir komisyon kurmaya karar verdiğini belirtti. 

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Sall, Ulusal Meclis ile Anayasa Konseyi arasındaki tartışmanın, Anayasa Konseyinin açıkladığı nihai aday listesinde yer alan bir ismin Fransız vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasıyla daha da derinleştiğini ifade etti.

Söz konusu adayın, "Cumhurbaşkanlığı için tüm adayların yalnızca Senegal vatandaşı olması gerektiği" yönündeki Anayasa'nın 28'inci maddesini ihlal ettiğini vurgulayan Sall, bu şartlar altında seçimin güvenilirliğinin büyük ölçüde zarar gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Sall, Senegal'in bir iç kriz kaldıramayacağını ve kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince yasama ile yargı arasındaki anlaşmazlığa müdahale etmeyeceğini bildirdi.

Sall, Ulusal Meclisteki gündemi de göz önünde bulundurarak, seçimleri düzenleyen kararnameyi yürürlükten kaldırdığını duyurdu.

Böylece Senegal tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı seçimi ertelenmiş oldu.

Senegal'de son birkaç gündür Ulusal Meclis ile cumhurbaşkanlığı seçimi için aday listesini belirleyen Anayasa Konseyi arasında kriz yaşanıyordu.

Eski Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade'ın oğlu Karim Wade'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı, Fransız vatandaşlığından geç ayrılması nedeniyle Anayasa Konseyi tarafından kabul edilmemişti.

Wade'ın Fransız vatandaşlığından ayrılması 17 Ocak'ta Fransız resmi gazetesinde yayınlanmış, Anayasa Konseyi ise nihai aday listesini 21 Ocak'ta kamuoyuyla paylaşmıştı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha