RÖPORTAJ

Şanlıurfa'da sanayi esnafından siyasilere çağrı: Verdiğiniz sözleri yerine getirin

Şanlıurfa'da yeni sanayi sitesine taşınan oto tamirci esnafı, elektrik aboneliği yapmalarına rağmen DEDAŞ’ın kendilerine ceza yazmasına tepki göstererek kendilerine söz veren siyasilere çağrıda bulundu.

Daha önce Eyyübiye ilçesine bağlı Eyüpkent Mahallesindeki Samancı Pazarında bulunan oto tamirci esnafı, Eyyübiye Belediyesinin teşviki sonucu daha önceleri yapımı tamamlanan Uğurlu Sanayi Sitesi'ne taşındı.

Kısa bir süredir yeni yerine yerleşen esnaf, yeni yerde sorun yaşanmayacağı konusunda kendilerine verilen hiçbir sözün tutulmadığını belirterek DEDAŞ tarafından kendilerine haksız yere ceza yazıldığını söyledi.

Abone işlemleri için gerekli resmi başvuruları yaptıklarını ifade eden sanayi esnafı, buna rağmen ekiplerin "abone yapma" adı altında esnafın kimlik numaralarını alarak ceza yazdığını ileri sürdü.

Seslerini duyurmak için bu sabah bir araya gelen sanayi esnafı, daha Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ile görüştüklerini ama Başkan Kuş’un söz vermesine rağmen hâlâ kendileriyle görüşmediğini ifade etti.

Kış nedeniyle zaten işlerin kesat olduğunu, bundan dolayı da kiralarını zor ödediklerini belirten esnaf, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için çağrıda bulundu.

"Gereken yapılacak denildi ama hala bir şeyler yapılmadı"

Remzi Korkmaz

Siyasilerin kendilerine vaat verdiğini daha sonra da yüzüstü bıraktığını belirten Remzi Korkmaz, "Esnafımıza belediye ve oda başkanımızın verdiği bazı vaatler vardı. Elektrik, altyapı ve çevre düzenlemesi için söz verdiler. Buraya gelindiğinde bazı esnaflarımız ceza yemeye başladı. Aboneliğe müracaat yapıldığı içeride olduğu halde cezalar gelmeye başladı. Ceza yediğimizi, söz verdiklerini söyledik ve DEDAŞ Müdürlüğü ile görüşeceklerini söylediler. Müdürlük ekibin Diyarbakır'dan geldiğini ve cezayı yazdıklarını söyledi. Gereken yapılacak denildi ama hala bir şeyler yapılmadı." dedi.

"DEDAŞ'a bildirmemize rağmen esnafa ceza yazdılar"

İsmail Dayan

Seçim süresinde sitenin sorunlarının giderilmemesi durumunda iş yerlerini kapatıp eski yerlerine geri döneceklerini belirten İsmail Dayan, "Buraya geldiğimizde başkanımızın bize büyük vaatleri vardı. Biz gelmeden önce bütün eksiklerin yapılması gerekiyordu. Bize 'her zaman yapıyoruz ama siz gitmiyorsunuz, gelin beraber yapalım' dediler. Dedikleri gibi gelip dükkanlarımıza masraf yaptık. Abonelik için bütün eksikliklerimizi tamamladık, DEDAŞ'a bildirmemize rağmen esnafa ceza yazdılar. DEDAŞ'la görüştüğümüzde bize 'belediye kafasına göre orada bedava elektrik kullan diyemez, saat getirir sizin aboneler çıkana kadar bütün hesap belediyenin hesabına gider, tek tek faturalandırılır siz ödersiniz. Ona da razıydık ama yapmadılar. 2 ay içerisinde 25 bin lira ceza ödemek zorunda değiliz. Zaten öyle bir durumumuz yok. Esnafımız perişan halde. Eyyübiye Belediye Başkanının yanına belki bin defa gittik ama buraya gelip bizi görmeye tenezzül etmedi. Başkanvekiline sorunlarımızı sorduk. Bize başkanın görüştüğünü abonelikleri göndereceğini söylemiş. Bizim sorunumuz abonelik değil. Başımıza bu belayı salan zaten sensin. Başımıza saldığın gibi çekmeni de istiyoruz. Esnaf olarak hepimiz mağduruz, zaten dayanacak gücümüz de kalmadı. Seçim süresi bitene kadar eğer faaliyete geçmezse burayı kapatacağız." ifadelerini kullandı.

"Projeye verdikten 2-3 gün sonra ceza kesildi"

Osman Dayan

Projeye verdikten 2-3 gün sonra ceza kesildiğini dile getiren Osman Dayan ise şunları söyledi:

"Dükkanımın 35 bin lira ceza yediğine dair tebliğ geldi. Tebliği ödemek için aracımı sattım ama aracım hacizden dolayı devirden geri döndü. Mecburiyetten borç edip 35 bin lirayı yatırdım, devri verdim. Olan aracımdan da oldum. Abone olmadığımızdan dolayı ceza kesmişler ama aboneliği projeye vermişiz. Projeye verdikten 2-3 gün sonra ceza kesildi."

"Bu borçları çalışmadan nasıl ödeyeceğiz?"

Mehmet Uluğ

Mehmet Uluğ ise "Belediye Başkanı Mehmet Kuş'tan yetki alarak buraya geldik. O bizi buraya yönlendirdi, burada âtıl durumda bıraktı. Defalarca belediyeye gidip sorunlarımızı dile getirdik ama kimse bize yardımcı olmadı. AK Parti'den biz bunu beklemezdik. Sonuç gittikçe kötüye gidiyor. Elektrik cezalarımız var. Bu borçları çalışmadan nasıl ödeyeceğiz? Herkes ekmeğinin peşinde. İş olmayınca borcu nasıl ödeyeceğiz?" dedi.

İddialar ile ilgili DEDAŞ'tan alınan bilgiye göre, abonesiz olmaktan dolayı ceza yazıldığı belirtildi. (İLKHA)