RÖPORTAJ

Sanayi sitesi esnafı sorunlarına çözüm bekliyor

Şanlıurfa'da 2023 yılında hizmete girdikten sonra atıl durumda bırakılan Uğurlu Sanayi Sitesinde iş yapan esnaf, sitenin sahipsiz bırakılmasına tepki göstererek çözüm beklediklerini ifade etti.

Daha önce Eyyübiye ilçesine bağlı Eyüpkent Mahallesindeki Samancı Pazarında bulunan oto tamirci esnafı, Eyyübiye Belediyesinin teşviki sonucu daha önceleri yapımı tamamlanan Uğurlu Sanayi Sitesi'ne taşındı.

2010 yılı sonlarında yapımına başlanan ama 2023 yılında hizmete açılan Uğurlu Sanayi Sitesinin, başta altyapı ve üst yapı olmak üzere aydınlatma, güvenlik, mescid ve kavşak gibi sorunları hala çözüme kavuşturulmuş değil.

Sanayi sitesinin kaderine terk edildiğini belirten esnaf, Eyyübiye Belediyesi Mehmet Kuş tarafından kendilerine söz verildiğini ama sözün yerine getirilmediğini vurguladı.

Esnaf, yaşadıkları mağduriyeti anlatarak sorunlarına çözüm aradı.

"Yetkililerin bize verdikleri sözlerini tutmalarını istiyoruz"

Hasan Çiçek

Verilen sözlerin tutulmasını isteyen Hasan Çiçek, "Şehir merkezinden kaldırılıp buraya getirilen esnafa verilen hiçbir söz tutulmadı. Burayı kalkındırmak istedik, gerçekten burada bir servet yatıyor. Ustalarımızı eski yerinden buraya getirdiler ama verilen hiçbir söz tutulmadı. Sadece geldik, dükkanlarımızı açtık. Elektrik sorunumuz var, altyapı sorunumuz var, 2. Blok göl durumunda, güvenlik sorunumuz var. En önemlisi de elektrik ve ışıklı kavşak sorunu var. Geldiğimden beri 3-4 defadır kaza oluyor. Yarın kazalar ölümlü de olacak. Yetkililerin bize verdikleri sözlerini tutmalarını istiyoruz. Bizi buraya attıklarında temennimiz verilen sözlerin tutulmasıydı. Esnaf olarak Eyyübiye Belediyesi ile görüştük. Belediye Başkanı Mehmet Kuş buraya gelip sorunları çözeceğine söz verdi ama gelen yok. Sadece yardımcıları ile konuşabildik. Toplu taşıma uygulama noktasına kadar geliyor, aramızda 2 kilometre var. Buraya da otobüs gelsin, günde 2 defa bile sefer olsa işimizi görür." ifadelerini kullandı.

"Güzel bir mescidimiz de olsa çok güzel olur"

Çiçek, sanayide bulunan boş alana mescid yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Devletimiz de belediyemiz de hükümetimiz de dini seviyor. Güzel bir mescidimiz de olsa çok güzel olur. Cuma namazlarında hiçbir şey yapamıyoruz. Ya köylere gidiyoruz ya da şehir merkezine gidip gelene kadar yakıt bitiyor." dedi.

Altyapı sözünün de verildiğini söyleyen Çiçek, "Altyapının halini görüyorsunuz. Su burada birikmiş ama mazgal şu tarafta. Bu eksikliklerin hepsinin yapılması lazım. Müşteri aracını burada durdurduğunda çizme ile araçtan inmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Çiçek son olarak sanayi üzerindeki yolun güvenliğinin sağlanması ile ilgili talepte bulunarak şunları söyledi:

"Akçakale ve Harran'a giden yolda kavşak olmaması, ışık olmaması çok kötü bir durum. 15 yıldan beri yapılan sanayiye bir kavşak yapılmamış. Belediye Başkanı Mehmet Kuş'tan bizzat söz aldık. Buraya gelen müşteriler 15 dakika-30 dakika bekliyor."

"Seçim süreci bittikten sonra burayı terk edip eski yerimize geçeceğiz"

Ömer Güç

Sorunlarının çözülmediği takdirde eski yerlerine döneceklerini belirten Ömer Güç, "Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ile görüştük. Görüşme süresince bizi karşı tarafa taşıyacaklarını söylediler. Karşı diye hitap ettikleri yer 12 yıldan beri atıl durumda bulunan sanayi sitesi. Orayı beraber 'canlandıralım' dediler, 'tamam' dedik. Aşağı sanayinin de tekrar kalkması gerekiyormuş. Bizim gitmemizden 1 hafta sonra tebligat gönderiyoruz dediler ama gönderilmedi. Aşağı sanayiye herhangi bir müdahale yapılmadı. Oraya verilen hizmete karşı tepkiliyiz. Oyuna getirildik. Seçim süreci bittikten sonra burayı terk edip eski yerimize geçeceğiz. Çoluk çocuğumun ekmeği ile oynandı. Kavşak var, yol yapılacak, göbek yapılacak dediler ama müşteri işini hallettikten sonra yola giremiyor çünkü araçlar aşırı hızlı geliyor. Verilen vaatlerin hepsi yerine getirilmeli. Su giderlerimiz yok. Atıl duruma atılan bir sanayide bizi de atıl duruma getirdiler." diye konuştu.

Remzi Korkmaz

Remzi Korkmaz ise "Sanayi girişinde tabela yok. Esnaf burada sanayi olduğunu bilmiyor. Hırsızlık olayları yaşanıyor. Birkaç dükkan soyuldu. Altyapı giderinin yapılacağı sözü verilmişti. Yapılmasını istiyoruz." dedi. (İLKHA)