İslam dininde Müslümanlara farz kılınan 5 temel ibadetten biri olan hac hem mali hem de bedeni bir ibadet olarak diğer ibadetler arasına farklı bir öneme sahiptir.

Hac ibadetinin önemi hakkında İLKHA muhabirine konuşan Bursa İl Müftü Yardımcısı Ömer Ayan, haccın; nefis ve şeytanlara karşı mücadelenin bir simgesi olduğunu söyledi.

"Hac bilinen aylardadır"

Hac ibadetinin dinimizin beş temel esaslarından bir tanesi olduğunu söyleyen Ayan, "Hac mevsiminde hac farizasının olduğu yerlere gidip Allah'ın; 'hac bilinen aylardadır' diye ifade ettiği Şevval, Zilkade ve Zilhicce aylarıdır. Hazırlık aşaması ve tamamlaması bu üç ay kapsamındadır. Asıl hac Arafat'a Vakfe ile ziyaret tavafıyla son bulmaktadır. Mümin kardeşlerimiz yol bulan ve maddi-manevi imkan bulan ömründe bir kere hacca gitmesi farzdır." diye belirtti.

"Hac ile kurban birbirleriyle ilintilidir"

Şanlıurfa'da kanalizasyon ve yol sorunları mağduriyete yol açıyor Şanlıurfa'da kanalizasyon ve yol sorunları mağduriyete yol açıyor

Hac ile kurbanı birbirinden ayırmanın zor olduğunu belirten Ayan, "İkisi birbiriyle ilintilidir. Haccın merasimindeki bütün ibadetler Hazret-i İbrahim ve Hazret-i İsmail'in Allah'a vermiş oldukları söz neticesinde kurban etmeye götürürken şeytanın vesveselerine karşı direnmesidir. Şeytanın 'Ey İbrahim nereye gidiyorsun insan kendini oğlunu feda eder mi? şeklinde Hazret-i İbrahim'e vesvese vermeye başladı. Şeytanın her vesvesesinde Hazret-i İbrahim Allah'ın emirlerini hatırladı ve şeytanla mücadele etti." dedi.

"Amaç Müslümanların birlik ve beraberliğini sağlamaktır"

Haccın sadece şeytanı taşlamaktan ibaret olmadığını söyleyen Ayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hac nefis ve şeytanlara karşı mücadelenin bir simgesidir. Aynı zamanda tevhidin de bir simgesidir. Bütün Müslümanlar hac mevsiminde her zaman yönelmiş oldukları Kâbe'yi görmek orada tavaf etmek haccın simgesi olan ihram elbisesini giyerek mal, mülk ve paranın hiçbir şekilde değerli olmadığını görecekler. Irkın hiçbir ehemmiyetinin olmadığı asıl ehemmiyetin takva olduğunu bilerek yola çıkıp Müslüman kardeşlerin birbirileriyle kaynaşması ve aralarındaki muhabbeti sevgiyi artırmaları demektir. Hac sadece bazı görüntülerden yapılacak şeylerden ibaret değildir. Asıl amaç Müslümanların birlik ve beraberliğini sağlamaktır." diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha