RÖPORTAJ

Molla Sinan Ünel: Evlat Allah'ın insana bahşettiği en güzel nimetlerden biridir

İslam’ın çocuğa verdiği değer ve çocuğun anne babalarının üzerindeki haklarına ilişkin açıklamada bulunan Molla Sinan Ünel, anne ve babaların çocuklarını İslam ahlakıyla yetiştirmesi gerektiğini belirtti.

Çocukların dünya ve ahretlerinin imar olması için anne ve babanın üzerine düşen görevlerin olduğunu ifade eden Ünel, çocuklara Allah'ın tanıtılması ve helal haram kavramının öğretilmesi gerektiğini vurguladı.

Allah ve Peygamber sevgisiyle yetişmeyen çocukların ilerleyen dönemlerde anne ve babasına karşı sorumluluk hissetmediğini dile getiren Ünel, anne ve babanın çocukları üzerindeki haklarından biride çocuklara Allah'ı ve dinini tanıtması olduğunu söyledi.

"Anne ve babalar çocuklarına helal rızık yedirmeli"

Helal lokmanın çocuğun gelişiminde ve ilerleyen dönemlerde çocukları çok etkileyeceğine dikkat çeken Ünel, "Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyuruyor, 'Allah'ın size verdiği nimetleri saymaya kalkarsanız onları sayamazsınız' evlat da insana bahşettiği en güzel nimetlerden biridir. Elbette ki tüm nimetlerin nasıl ki bir şükrü varsa nasıl ki yarattığı her şeyin hakları varsa dünyaya gelen çocuğun da anne ve babası üzerinde bazı hakları vardır. Anne ve babalar çocuklarına helal rızık yedirmeli ve helal süt içirmelidir, çocuğun gelişiminde, ahlakının oturmasında, karakterinin şekillenmesinde ve inancının sağlamlığında helal lokmanın çok ciddi bir yeri vardır. İslam tarihinde nice defa Bediüzzaman Said Nursi, Abdulkadir Geylani hazretleri ve imam Ebu Hanife gibi değerli şahsiyetlerin doğumlarından itibaren helal lokmanın onlar üzerindeki tesirini biz çok rahat görebiliyoruz. Birinci olarak anne çocuğuna helal lokma yedirmeli, ikinci olarak çocuğa güzel bir isim takılmalı. Allah Resulü buyuruyor ki 'İnsan mahşer meydanında kendi ismi ile çağırılacak, bundan dolayı çocuklarınıza güzel isimler takınız.' Evladın anne üzerindeki haklarından bir tanesi de annenin çocuğuna Rabbini, dinini, helal ve haramı öğretmesidir. Kendisini yoktan var eden kendisinin hayatını idame etmesi için ona bütün ortam ve şartları bahşeden Rabbini tanımasıdır." diye konuştu.

"Anne ve babalar Salih bir evlat yetiştirmeyi hedefine koysun"

"Günümüzde ebeveynler çocuklarının dünyasıyla ilgilendikleri kadar ahretleriyle ilgilenselerdi çocuklarının hem dünyasını hemde ahretlerini kurtarmış olurlardı." diyen Ünel, "Anne ve babalar, çocuklara Rabbini sevdirecek, tanıtacak helal ve haramı öğretecek ki çocuğun hem dünyası imar olsun hem ahreti imar olsun. Anne ve babalar salih bir evlat yetiştirmeyi hedefine koysun, çocuklarımıza sağlam bir inanç sağlam bir iman ve güzel bir kulluk anlayışını yerleştirmelidir. Çocuğunun hem dünyasını imar edecek hem ahretini imar edecek ki bu annesi üzerindeki en büyük haklarından bir tanesidir. Allah Resulü buyuruyor ki 'Hepiniz çobansınız ve hepiniz mesulsünüz' dolayısıyla annenin çocuğuna güzel bir terbiye ve ahlak aşılaması, çocuğunu İslami bir anlayışla yetiştirmesi de en güzel haklardan bir tanesidir. Allah Resulü buyuruyor ki, 'Anne ve babanın çocuğuna bırakacağı en büyük miras güzel ahlaktır.' Sizin aracılığınızla bunu da iletmek istiyorum, günümüz dünyasında maalesef ebeveynler çocuklarından dünyalarıyla, okul eğitimleriyle ve dünyevi geleceği endişesiyle ilgilendikleri kadar maalesef inançları, imanları, kullukları ve ibadetleriyle bu kadar ciddi anlamda ilgilenmiyorlar." şeklinde konuştu.

"Evladın ebeveynleri üzerindeki haklarından bir tanesi de ona Rabbini ve dinini tanıtmasıdır"

Kötülüklerin ve haramın bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde çocukların tek başına değerlerini öğrenmelerinin zor olacağını belirten Ünel, şunları kaydetti:

"Allah sevgisi ile Peygamber sevgisi ile yetişmemiş bir çocuk, İslami ahlak ve edeple yetişmemiş bir evlat, ileride anne babasına karşı herhangi bir sorumluluk hissetmiyor. Çocuğunun dünyasını yıkıyor hem de ahiretini yok ediyor, dolayısıyla bugün bir evladın anne babası üzerindeki haklarından bir tanesi de ona Rabbini ve dinini tanıtmasıdır. Elbette ki çocuğuna anne baba güzel bir çevre oluşturmak zorundadır. Çünkü Allah ayetinde, 'Ey iman edenler doğrularla beraber olun' buyuruyor. Nefsimizle şeytanla ve ortamı bu kadar kötüleştiği haramların bu kadar yaygınlaştığı münkeratın bu kadar topluma hakim olduğu bir çağda çocuklarımızın tek başına bu toplumda kendi değerlerini, inançlarını, örfünü, ibadetlerini ve ahlakını muhafaza etmesi çok zordur. Ancak İslami ve manevi bir çevre ile çocuğunuzu toplumdaki zararlı gazlardan o manevi çevre ile ancak koruyabilir ki şahsi kanaatime göre bu zamanda belki bir anne babanın çocuklarına yapacakları en büyük iyilik onların kendilerini muhafaza edecekleri kendilerini koruyacakları bir çevreyi onlara oluşturmalarıdır." (İLKHA)