Beyazıt Meydanı'nda toplanan on binlerce kişi, ellerinde Mavi Marmara şehitlerine ait fotoğrafların bulunduğu dövizler ile yürüyüş düzenledi.

Kortej halinde başlayan yürüyüşte Türkiye ve Filistin bayrakları taşıyan on binlerce kişi; işgal rejim aleyhine, Filistin lehine atılan sloganlar ve tekbirler eşliğinde Ayasofya Meydanı'na kadar yürüdü.

“Siviller olarak dünyanın dört bir yanından yola çıkmak için hazırız”

Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi Müezzini Hafız Rıdvan Akbaş'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, “Tam 14 yıl önce terör güçleri, Akdeniz'de gemimize saldırarak 10 kardeşimizi şehit etti. O zamanlar aramızda yaşları küçük olan; akrabalarını, babalarını, amcalarını kaybetmemiş kardeşlerimiz var. Aradan 14 yıl geçti; o çocuklar büyüdüler ve 14 yıl sonra tekrardan Akdeniz'e Gazze'deki ablukayı kaldırmak üzere yola çıkmaya hazırlanıyorlar. Biliyorsunuz ki bundan birkaç ay önce yeni bir özgürlük filosu için gemiler aldık. Gemilerin alım süreçlerinde onlarca sabotaja uğradık. İsrail özellikle kendi limanlarında bu gemileri durdurmaya çalıştı. Teknik olarak önümüze arızalar, prosedürel engeller çıkarmaya çalıştılar ve en sonunda gemimizin bayraklarını düşürerek bu gemileri şu an Tuzla Limanı'na hapsettiler. Çok açık ve net söylemek istiyorum; Gazze'de resmi rakamlara göre 45 binden hayatını kaybetti ve neredeyse ve neredeyse sekiz aydan bu yana oraya oradaki savaşı bitirmesi için devletlerin bir şey yapmasını bekliyoruz. Eğer ki devlet bir şey yapmıyorlarsa bizler siviller olarak dünyanın dört bir yanından yola çıkmak için hazırız.” dedi.

Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama Düzce'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

“Türkiye'den israil saflarına gidip Gazze’de savaşan Türkiye vatandaşları insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanmalı”

 Songür, “Bildiğiniz gibi ülkemizde terör güçleri israilin yanında savaşan Türk vatandaşları olduğu tespit edildi. Buradan açık ve net bir şekilde şunu söylemek istiyorum; Türkiye'den israil saflarına gidip Gazze’de savaşan ne kadar Türk vatandaşı varsa hepsinin bir an önce tespit edilip vatandaşlıktan çıkartılması ve insanlığa karşı işlenen suçlardan yargılanması gerekiyor. Bundan 14 yıl önce yola çıkmış olan Mavi Marmara nasıl ki turnusol kâğıdı olduysa dönemin bütün gerçek yüzlerini ve yalan yüzlerini ortaya çıkarmışsa inşallah yeni çıkacak filoda bu gerçek yüzleri ve yalan yüzleri tekrardan gün yüzüne çıkartacak. Bu süreçte sizlerin halkımızın ve vicdan sahibi tüm insanların desteğine ihtiyacımız var. Çünkü şunu biliyoruz, israil yargılanmadığı sürece oraya aktivistler, doktorlar, gazeteciler, medyacılar gitmediği sürece oraya insan girişi ve insani yardım girişi engel sürece bu yaptıklarında durmayacak. Bizler ölmeye hazırız. Her ne kadar uluslararası hukuka saygı duymayı bilsek de buna saygı duysak da israile insan haklarına saygı duymasını öğreteceğiz.” şeklinde konuştu.

“İslam coğrafyasının okkalı bir tokadını yemediği sürece israil durmayacak”

Devletlerin Gazze meselesini insani yardıma indirgememesi gerektiğini dile getiren Songür, “Devletler Gazze'de ateşkesten sorumludur. Şu an bölgede Amerika, İngiltere, Yunanistan, Almanya gibi her kim varsa bunların karşısında 57 İslam ülkesi de bir araya gelip durması gerekmektedir. Eğer ki eğer ki israile karşı şu an biz tavır alamazsanız yarın aynı problemi kendi sınırlarınızda göreceksiniz. Sanmayın ki İsrail duracak; hayır durmayacak. İslam coğrafyasının okkalı bir tokadını yemediği sürece israil durmayacak. Bundan sonrası için Gazze'de ateşkes sağlanana kadar orayı insani yardımlar ulaşana kadar ve israil sen nereden gelmişse geldiği yere defolup gidene kadar Akdeniz'de filolarımızı yüzdürmeye devam edeceğiz inşallah.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha