İSLAM DÜNYASI

Mardin halkından ulaşım zammına tepki

Mardin’de ulaşıma yüzde 40 oranda zam yapılmasına tepki gösteren halk, yapılan zammın geri çekilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Mardin il ve ilçe genelinde yolcu taşımacılığı yapan minibüs fiyat tarifesine yüzde 40 oranda zam yapıldı. Ulaşım araçlarında uygulanan yüzde 40 zam, halkının tepkisine yol açtı.

Zamlı fiyat tarifelerinde, Mardin’de 10 lira olan şehir içi 14 TL olurken, öğrenci ücreti ise 6,5 TL’den 9 TL’ye yükseldi. Kartsız ücretler ise 15 TL’den 21 TL’ye çıkarıldı.

Zam konusunda mustarip olduklarını belirten halk, fiyatın indirilmesi hususunda yetkililere çağrıda bulundu.

“Zaten birçok alanda yüksek fiyatlar oluşmaya devam ederken, üstüne üstlük ulaşıma da büyük oranda zam yapıldı”

Mega kentleri ile Mardin’deki ulaşım fiyatlarının aynı seviyeye gelemsine tepki gösteren Hüsnü Elmas, “Geçtiğimiz günlerde tekrarda ulaşıma yapılan zamlardan usandığımızı belirtiyorum. Artık işlerimizi halletmek için daha çok yayan gidip geliyoruz. İstanbul veya İzmir gibi mega kentlerde şehir içi otobüse binildiğinde 13 lira kesinti yapıyor. Mardin’de ise 14 lira yapılmış. Kartsız binişlerde de 21 lira yapıldı. Dışarıdan Mardin’e gelen bir vatandaşın tepki vermesi haklı tarafıdır. Ben şu an işsizim. Yapılan yüksek zamlardan dolayı otobüse fazla binemiyorum. 14 lira kartlı biniş çoktur.” ifadelerini kullandı.

Zam fiyatı en çok öğrencilere vurduğunu belirten Elmas, bu konuda çözüm için yetkililere seslenerek, “Bu konuda en çok mağdur olan ise öğrenciler oldu. Ayrıca öğrenci her gün biniyor. Buna bir çare bulunması lazım. Belediye yetkililerine çağrıda bulunuyoruz. Milleti bu konuda yıpratmamalı. Zaten birçok alanda yüksek fiyatlar oluşmaya devam ederken, üstüne üstlük ulaşıma da büyük oranda zam yapıldı. Bazı otobüs şoförleri engellileri almayıp başka araçlara binmelerini söylüyor. Bu sıcak havada klimayı bozuk gösterip açmıyorlar.” şeklinde konuştu.

Öğrenci Hüseyin Cengiz, her gün okula gidip gelmelerinde zamlı fiyat haliyle daha çok mağduriyet çektiğini ifade ederek, “Ulaşımda yapılan son zamlardan sonra biz öğrenciler olarak her sabah, öğlen ve akşam otobüs ile gidip geliyoruz. Öğrenci binişi kartlı 6 lira iken 9 liraya çıkarıldı. Bazı ilçelerde ise 14 liraya çıkarıldı. Bu konuda çok mağduriyet çekiyoruz. Gidip gelme noktasında zorluk çekiyoruz. Bu minvalde bu zamlı fiyatın çok olmasından indirimin yapılmasını talep ediyoruz. Eski ücret mukabilinde olursa daha iyi olur bizim için. 6 lira olması bizim için çok sıkıntı olmuyordu. Diğer öğrenci arkadaşlarım da mağduriyetlerini dile getiriyor. Her gün gidip geldiğimizde ayda bizim için büyük bir meblağ yapıyor.” ifadelerini aktardı.

“Vatandaşın haline bakarak ona göre zam yapmaları lazım”

Son zamanlarda zamların bayağı arttığını vurgulayan Kasım Uğurkaya, “Yapılan zam çok kötü oldu bizler için. Millet zaten çok zor durumda. Kimse eskisi gibi geçinemiyor artık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz artık. Gelen son zamlar bayağı arttı. Yapılan zammın biraz indirilmesi lazım. Vatandaşın haline bakarak ona göre zam yapmaları lazım. Ayrıca öğrenciler de bu konuda çok mağduriyet çekiyor. Bazıları da iş için okulu bırakmak zorunda kalıyor.” dedi.

Mardin’de yüzde 40 zammın çok fazla olduğunu kaydeden Mehmet Beşir Boyun, “Ulaşımda yapılan zam bayağı yüksek. Mardin merkezdeki şehir içi yolları 5 kilometre kadar kısa mesafeli. Yüzde 40 yerine yüzde 10 veya yüzde 20 yapılabilirdi. Gerçekten yüzde 40 oranda yapılan zam yüksek. Mardin’de bir yılda yüzde yüze yakın ulaşma zam yapıldı. Birçok muhtaç insanlar var. Bu yol masrafı onlara fazla binince ödeyemez hale geliyor. Günde 2-3 sefer otobüse biniyorum. Toplasak her gün için büyük bir para oluyor.” şeklinde ifade etti.

“Mardin Milletvekillerine çağrımdır Mardin’e sahip çıkın!”     

81 yaşında olan Muhammed Çaybulur, hiçbir dönemde bu tür zamma şahit olmadıklarını aktararak, ”Köy hizmetlerinden emekli eski sendika başkanlarındanım. Şimdiye kadar böyle bir zam görmedim. İnşallah bundan sonra da görmeyeceğim. Masraflar bayağı kaba olmuş. Her şeye zam yapıyorlar. Mardin halkı bu konuda çok mağduriyet çekiyoruz. Mardin Milletvekillerine çağrımdır Mardin’e sahip çıkın! Mardin’in sahibi yok. 81 yaşındayım Mardin’e sahip çıkan hiçbir dönemde milletvekilimiz yok. 14 bin emekli maaşımla geçiniyorum. 8 bin lira kiraya veriyorum. Yetkililerin vatandaşa sahip çıkmalı onu mağdur etmemelidir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)