İsveç Halk Sağlığı Kurumundan Olivia Wigzell, düzenlediği basın toplantısında ülkesinin ilk maymun çiçeği (mpox) vakasını doğruladı.

Wigzell, "Bu vaka, Afrika kıtası dışında teşhis edilen ilk vakadır. Hasta, Afrika'nın büyük bir mpox salgınının olduğu bir bölgesinde enfekte oldu." dedi.

Ülke medyası, söz konusu vakanın, Stockholm bölgesinde sağlık yetkililerine başvurduğunu, doktorların yaptıkları incelemede hastanın mpox virüsünün daha bulaşıcı bir çeşidiyle enfekte olduğunu doğruladığını aktardı.

Mpox, esas olarak orta ve batı Afrika'nın tropik ormanların yakınındaki uzak bölgelerinde ortaya çıkan nadir bir viral hastalıktır. Bu hastalığın bir hayvandan insana bulaştığı ilk vaka 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi.

Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü Bakan Fidan, Polonya Meclis Başkanı Holownia ile görüştü

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre virüs insanlara kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşıyor ve insandan insana bulaşma yoluyla ikincil yayılımı sınırlı. Tipik olarak mpox salgınları için vaka ölüm oranı yüzde 1 ila 10 arasında değişmektedir. Ancak ölümlerin çoğunluğu genç yaş gruplarında meydana geliyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha