Çocuklarda ortopedik sorunlara neden olan hatalar Çocuklarda ortopedik sorunlara neden olan hatalar

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Milletvekili Şahzade Demir, Cizre Barajı inşaatında yaptığı incelemelerde, GAP projesinin acilen tamamlanması gerektiğini vurguladı. Demir, projenin bölgeye büyük bir katma değer sağlayacağını ve mevcut elektrik sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağını belirtti.

Demir, "Cizre Barajı sulama ve elektrik üretim barajı olarak inşa edilecektir. Bu barajın normalde en az 20 yıl önce tamamlanmış olması gerekiyordu. Ancak çeşitli bahanelerle inşaatı ertelendi ve bugüne kadar tamamlanmadı. Şimdi barajın yapılmasıyla ilgili kararlar ve onaylanmış projeler mevcut. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre, barajın bendinin bulunduğumuz yerden karşıya kadar uzanacağı ve suyun önünü keseceği bir proje hazırlandı." dedi.

Demir, "Şırnak kırsalında çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda GAP projesi dâhilinde yer alan Cizre Barajı'nın yapılacağı alana geldik. Bir takım incelemelerde bulunuyoruz. İkizce Barajı malumunuz olduğu üzere sulama ve elektrik üretim barajı şeklinde inşa edilecek. Bu barajın normalde en az 20 yıl önce bitmiş olması lazımdı. Şimdiye kadar yapılamadı, ertelendi, en küçük önemsiz bahanelerle inşaatından vazgeçildi ve bugüne kadar kaldı. Şimdi bu barajın yapılacağı yönünde alınan kararlar ve onaylanmış projeler var. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre barajın bendinin gördüğünüz yerden karşıya doğru gideceği ve burada suyun önünü keseceği şeklinde bir proje yapılmış. Hemen yanında, dibinde Kurtuluş köyü dediğimiz köyde yolun hemen yanındaki evler baraj yapımı nedeniyle kaldırılacak ve köyün bir kısmı sakinlerine evler yapılıp taşınacak. Bu yapılacak barajın ve sulama kanallarının ayrıca elektrik üretim santralinin bölgeye, memleketimize ve ülkemize çok ciddi bir katma değeri olacağı hepimizce malumdur. Fakat yıllardan beridir bu barajın yapılmayarak, GAP projesi bitirilmeyerek, bu projeye ayrılan paraların başka bölgelere ve illere aktarılarak bu memleketin yıllarca mağdur edilmesinin sorumlularının da halen hesap sorulmadan bırakıldığı da kamuoyunun malumudur." dedi.

"GAP projesi bitirilmiş olsaydı bütün bu verimli ovalar hem sulu tarıma kavuşacaktı"

Projenin memleketin ve şehirlerimizin şiddetle ihtiyaç duyduğu bir yatırım olduğunu aktaran Vekil Demir, "Bu yapılacak olan barajın önemini birazcık değinmek istiyorum. Şu an Mardin, Şırnak, Urfa, Batman nereleri gezdiysek elektrik dağıtım şirketlerinin sorunları karşımıza çıktı. Keyfi muameleler, yüzbinleri bulan cezalar, keyfi elektrik kesintileri, keyfi ev baskınları ve bir nevi bütün halkın cezalandırılması şeklinde devam eden ve dağıtım şirketinin uygulamaları söz konusu. Bütün bölge halkı bundan mustarip. Şimdi biz bu konuya niye değindik onu biraz açıklayacağız. Bunun en önemli sebebi elektrik çok pahalıdır; vatandaşın, çiftçinin, köylünün, üreticinin ödeyebileceği rakamın çok çok üzerindedir. Sulu tarım yapan bir çiftçinin suyu yerden çıkarıp tarlasını sulayabilecek noktasında elektrik parası için onun bu yüksek meblağları ödeyebilecek imkânı yok. Milyonları bulan elektrik faturalarının köylüler tarafından ödenmesi imkânsızdır. Şimdi bunun bu yapılacak olan barajla ne alakası var diye soracak olursanız, eğer yıllardan beri GAP projesi bitirilmiş olsaydı bütün bu verimli ovalar hem sulu tarıma kavuşacaktı hem elektrikli sulamaya ihtiyaç kalmayacaktı. Bununla beraber elektrik üretimi de yapılacağından elektriğin bu kadar pahalı olmasının önüne de geçilmiş olacak ve ucuz bir maliyetle tüketiciye, halkımıza servis edilmesinin önünü açılmış olacaktı.

"GAP projesinin bitirilmesi bölgenin kalkınmasına vesile olacaktır"

Demir, "Şanlıurfa'nın, Mardin'in, Batman'ın, Şırnak'ın en önemli sorunu, özellikle tarım noktasındaki en önemli sorun elektrik hususu, bu GAP projesinin bitirilmesine bağlı olan bir durumdur. Eğer bu GAP projesinin sulama kısmı bitirilmiş olsaydı bu sorunların hiçbirisi yaşanmayacaktı. Bence çok daha kalkınmış olacaktı, bölgede hiçbir şekilde işsizlik sorunu olmayacaktı. Çünkü GAP projesi bitirilmiş olsaydı bölge, insana dahi bu projeyi destekleyecek iş gücü imkânına sahip olmayacağından göç alacak bir yer olacak ve istihdam edilebilecek bir duruma gelebilirdi. Fakat 20-25 yıldan fazladır bu GAP projesi bitirilmeli ve halen bitirilmemiştir. Şimdi vatandaşlarımızın ıstırabını dindirilmesi anlamında GAP projesinin ivedilikle yeniden yapılandırılarak, projelerin yeniden yapılarak GAP projesinin tamamlanması gerekmektedir. Bu proje memleketimizin, şehirlerimizin şiddetle ihtiyaç duyduğu bir yatırımdır. Hem kalkınma hem istihdam anlamında hem işsizliğin çözülmesi anlamında hem suistimal eden odakların suistimallerinin önüne geçmek anlamında GAP projesinin muhakkak ivedilikle bitirilmesi için sürece girmesi lazım. Sulama kanalları bitirildiği zaman Cizre barajının suyu Silopi ovasını, İdil ovasını, Nusaybin ovasını sulayacak. Atatürk barajı ile Nusaybin'de birleşip bölgenin su ve elektrik sorunu kalmayacaktır. Bu o kadar önemli bir projedir. Şimdi GAP projesinin özellikle elektrik üretimine tekabül eden kısmının %90 oranında bitirilerek devlete de kabul edilebilir katma değer kısmı bitirilmiş ama topluma, çiftçiye, tarıma tekabül eden sulama kısmının bitirilmemiş olması tartışılan, sorgulanan ve halen kafalarda soru işareti olarak duran bir husustur. Bizim buradan vermek istediğimiz mesaj, ifade etmek istediğimiz husus GAP projesinde hem elektrik üretim boyutunun hem de sulama kısmından ivedi şekilde bitirilerek bu bölgenin rahatlatılması, kalkınmanın tamamlanması ve neredeyse bütün sorunlara derman olacak projenin bitirilmesidir. Baraj yerinde bu mesajı tüm yetkililere vermek istiyoruz. Ve bu vesile ile elektrik dağıtım şirketlerinin özellikle Güneydoğu bölgesinde yaptıkları terörün önüne geçilmesi noktasında çok daha somut ve ciddi adımların atılması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Elektrik dağıtım şirketlerine denetleyen bir merci yok, tarifelendirmelerin ve cezalarını kontrol eden bir mekanizması değildir. Ve bu yapılanlar tamamıyla keyfi bir muamele ile iş görüp vatandaşları sadece cezalandırıyorlar. Ve bu bölgenin en önemli mağduriyeti, en önemli sorunu haline gelmiş durumdadır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha