Mahalle sakinleri, kırsal alanı içki mekânına çevirenlerden muzdarip Mahalle sakinleri, kırsal alanı içki mekânına çevirenlerden muzdarip

HÜDA PAR'ın, Gazze'de yaşanan soykırıma katılan çifte vatandaşlar hakkında HÜDA PAR tarafından hazırlanan ve meclise sunulan kanun teklifiyle ilgili süreç devam ediyor.

Meclise sunulan kanun teklifi hakkında İLKHA muhabirine konuşan Hukukçu Halim Yılmaz, söz konusu kişilerin sadece vatandaşlıktan çıkarılmasının işledikleri suç karşısında hafifi kalacağını, mutlaka yargılanıp cezalandırılmaları gerektiğini ifade etti.

"Başta Türkiye olmak üzere birçok ülkedeki tepkilerin yetersiz olduğunu düşünüyorum"

Yaklaşık 10 aydır Gazze'de kelimenin tam anlamıyla bir soykırım uygulandığını ve tüm dünyanın yaşananları endişeyle izlediğini aktaran Yılmaz, "Dünyanın geneline baktığımızda maalesef birçok yerde çok ciddi tepkiler olmasına rağmen başta Türkiye olmak üzere birçok ülkedeki tepkilerin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan gösterilecek bu tepkilerin daha yaygın olması ve dünya liderlerinin bu konuda ciddi tepki göstermesi gerekir. Çünkü halkların sadece gösteri yapması yetmez. Aynı zamanda devlet liderlerinin, Avrupa Birliğinin, Birleşmiş Milletlerin bu konuda ciddi tepki vermesi ve yaptırım ortaya koyması lazım. Cılız da olsa bu vahim olay karşısında Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da Lahey Adalet Divanı'nın verdiği kararlar önemli." dedi.

Yılmaz, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup aynı zamanda israil vatandaşı olan kimselerin soykırım suçuna katılmaları nedeniyle vatandaşlıklarının iptal edilmesi hakkındaki düşüncem, vatandaşlıktan çıkarılmadan önce Türk Ceza Kanunu'nun 13'ünci maddesine göre Türkiye vatandaşı olup yurt dışında işledikleri soykırım, insanlığa karşı suçlarla ilgili Türkiye'de yargılama yapılmalı. Türkiye vatandaşlarının Gazze'de karıştıkları soykırım ile ilgili yargılama yapılmasının önünde engel yok. Türkiye vatandaşı oldukları için doğrudan bir soruşturma yapılması gerekir. Bu konuda bir adım atılmadan vatandaşlık iptaline gidilmesinin açıkçası doğru bir sıralama olmadığını düşünüyorum. Çifte vatandaş olmaları nedeniyle söz konusu kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması cinayet işleyenlerin para cezası verilmesi gibi bir şey olur. Şu anda yapılması gereken şey suça karışanlar hakkında bir soruşturma açılması, eğer suça karıştığı tespit edilirse cezalandırılması gerekiyor." diye konuştu.

"Soykırıma ortak olanların ilk önce cezalandırılması gerekiyor"

HÜDA PAR'ın meclise verdiği bu teklif önemli ama ondan önce soruşturma açılması gerektiğini savunan Yılmaz, "Vatandaşlıktan çıkarılma belki idari bir yaptırım olabilir ama bence esas gündeme getirilmesi gereken bu kişiler hakkında neden bir soruşturma açılmadığıdır. En azından medyaya baktığımızda yaklaşık 4 bin kişiden bahsedildiğine göre demek ki bu kişilerin kimlikleri belli. Kişilerin kimlikleri belliyse ve Gazze'ye gittikleri tespit edilmişse, orada soykırım suçuna karıştıkları, yardım ettikleri biliniyorsa bu durumda o kişilerin cezalandırılması gerekir. Onun için bence ilk yapılması gereken iş soykırım suçuna karışan kişilerin soruşturulması ve cezalandırılmasıdır." şeklinde konuştu.

Yapılması gereken işin soykırım suçuna karışanların cezalandırılması olduğunu söyleyen Yılmaz, "Vatandaşlık ile ilgili soykırım suçunun yanında çok ufak bir ceza olur. Vatandaşlıktan çıkardığınız şöyle bir sakıncası var. Vatandaşlıktan çıkarınca yargılama yapamayacaksın. Türkiye vatandaşı olan bir kişinin başka ülkede yaptığı suçtan dolayı yargılayabilirsiniz ama Türkiye vatandaş olmayan bir kişiyi yargılayamazsınız. Onun için ben o kişilerin önce yargılanması gerektiğinden yanayım." dedi.  

"Gazze'de işlenen soykırım dünya tarihinin en büyük soykırımlardan bir tanesidir"

Savcılıklara bu suça ortak olanları niye yargılamıyorsunuz? diye sorulması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "STK'ların veya vatandaşların suç duyurusunda bulunmasın mı? Bunların hiçbiri de kabul edilebilecek bahane değil. Soykırım en ağır suçlardan bir tanesidir. 10 binlerce insan öldürüldü. Gazze'de işlenen soykırım dünya tarihinin en büyük soykırımlardan bir tanesidir. Bu konuda yapılması gereken savcılar bir an önce soruşturma açması ve o kişilerin yakalanmasıdır. Vatandaşlıktan çıkarılma cezasının ben bir ödül olacağını görüyorum. Bu konuda savcılar niye harekete geçmiyor sorusunu cevaplandırılmasını istiyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha