15 Ağustos akşamı İzmir'in Bayraklı ilçesi Yamanlar bölgesinde başlayan yangın, rüzgârın da etkisiyle hızla büyüdü.

Ekiplerin söndürme çalışmaları sürerken rüzgârın körüklemesiyle yangın büyüyerek yerleşim yerlerine ulaştı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın verdiği bilgilere göre; yangın sonucu 16 ev tamamen yanarken, 87 ev ve 44 işyeri tahliye edildi.

HÜDA PAR İzmir İl Başkanı Yardımcısı Mehmet Tayyip Duran ve beraberindeki heyet; Yamanlar, Onur ve Körfez mahalleleri başta olmak üzere yangından etkilenen bölgeyi yerinde görerek başta evi yanan vatandaşlar olmak üzere bölge sakinlerini ziyaret etti.

"Her daim mağdur vatandaşlarımızın yanındayız" ifadelerini kullanan Duran, "Sahada incelemelerde bulunuyoruz. Temennimiz bir an önce yangının kontrol altına alınarak tamamen söndürülmesidir." dedi.

HÜDA PAR İzmir İl Başkanı Yardımcısı Duran "Küresel ısınmanın etkisini İzmir'de de yaşıyoruz. Son bir aydır İzmir'imizde sıcaklıklar 40 derecelerde seyrediyor. Haziran'dan beri yağmurun yağmaması, toprağın ve bitkilerin kuruması ve nem oranının da düşük olması yangına davetiye çıkarıyor." dedi.

"Yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı"

Duran, yangınların çoğunlukla insan kaynaklı çıktığını ifade ederek şöyle devam etti:

"İnsanlarımız duyarlı olmalı, ormanlık alana girişlerin yasaklandığı tarihlerde buna uyulmalı. Yasağın olmadığı tarihlerde ise çevre korunmalı, çöpler atılmamalı, ateşe sebebiyet verecek durumlardan kaçınılmalı. Çöpler yangına davetiye çıkarır. Nasıl ki evinizin ortasına çöp atmayız, aracımızın içerisine çöp atmayız, aynı hassasiyet doğaya karşı da gösterilmeli."

Evi yanan mağdurlar, itfaiye ekiplerinin yangını söndürmede ihmalkâr davrandıklarını belirterek gelen bazı itfaiye ekiplerinin hortumlarının patlak olduğunu söyledi.

4 kilometre uzaklıkta bulunmasına rağmen uzun süre itfaiye ekiplerinin gelmediğini belirten vatandaşlar, kendi imkanlarıyla evlerindeki yangını söndürmeye çalıştıklarını anlattı.

Her zaman vatandaşların yanında olduklarını kaydeden Duran, bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceklerini söyledi.

"Mahalle sakinleri sadece üst giysileriyle dışarı çıkabilmiş"

Mağdur vatandaşları dinleyen Duran, vatandaşların yaşadığı mağduriyeti şöyle anlattı:

Milletvekili Dinç: Hedefimiz Malatya'daki ihtiyaçlar ile ilgili somut adımların atılmasını sağlamak Milletvekili Dinç: Hedefimiz Malatya'daki ihtiyaçlar ile ilgili somut adımların atılmasını sağlamak

"Bugün Bayraklı ilçemizdeki Onur Mahallemizdeki yanan bölgeyi ziyaret ettik. Yetkililerle konuştuk, ondan sonra mahalle sakinleriyle konuştuk. Mahalle sakinlerinin verdiği bilgiye göre, 17-18 ev yanmış. Bu evlerde yaklaşık 100 nüfus oturuyor. Çünkü genelde kalabalık ailelerdir. Hamdolsun can kaybı olmamış, cana gelmemiş, ama hakikatten bütün evlerde ciddi şekilde bir hasar var. Hemen hemen ev sakinlerinin hepsi, sadece kendi üst giysileriyle dışarı çıkabilmişler. Yani eşyalarını hiçbir şekilde kurtaramamışlar. Bununla beraber mahalle sakinlerinin yani evleri yananların çoğu; belediyenin, itfaiyenin ciddi bir şekilde ihmali olduğunu söylüyorlar. Gelen kimi itfaiye araçlarının hortumlarının patlak olduğunu, kimi itfaiye araçlarının da şoförlerinin acemi olduğunu söylediler. Bununla beraber yakın bölgedeki itfaiye araçlarının müdahale etmediklerini, ta uzak yerlerden gelen itfaiye araçlarının müdahale ettiğini belirttiler. Bu yangının daha çok mahalle sakinlerinin yardımıyla söndürüldüğünü aktardılar. Yani burada itfaiyenin, belediyelerin ciddi bir şekilde sıkıntılı olduğunu, yangına gerekli müdahaleleri zamanında yapmadığını söylediler. Bizler inşallah bu işin takipçisi olacağız." (İLKHA)

Kaynak: ilkha