MEB Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlandı.

Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yönetmeliğe göre, direksiyon eğitimi dersi sınavları, il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belirlediği ve ilgili mevzuata göre onay alınmış iki farklı rotanın bulunduğu güzergahta yapılacak. Söz konusu değişikliklerin bazıları 6 ay sonra yürürlüğe girecek. 

Yapılan değişiklik ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan sürücü kursu yetkilisi Sinan Kızgın, yapılan değişikler ile sürücülerin sürüş becerilerini gelişeceğini söyledi.

Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı Malatya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

Resmî Gazetede yayınlanan yeni yönetmelikte sınava girecek adaylarda uygulamalı ve teorik sınav ile ilgili bazı değişiklikler olduğunu söyleyen Kızgın, "Özellikle uygulama sınavıyla ilgili birkaç değişiklik oldu. Yapılan bu değişikliklerin birincisi; sürücü adayları daha önce paralel park yaparken tek bir manevra hakkı vardı ve adaylarda bu durumda çok zorlanıyordu. Yeni yönetmelikle birlikte artık manevra hakkı iki olacak. Bu da adaylar için tabii avantajlı bir durum.” diye konuştu.  

“Bakanlığın yeni değişiklikler yapmasının en büyük sebebi sürüş becerisini artırmaktır”

İkinci değişiklik ise, sınava yeni bir uygulamanın eklendiğini söyleyen Kızgın, "Adaylar uygulamalı sınavda artık 'U' dönüşü yapacaklar. Yeni yapılan düzenlenmede adaylar kapalı bir alanda 'U' dönüşü yapacak. Bakanlığın bunu yapmasının en büyük sebebi adayların sürüş becerilerini geliştirmesidir. Bir diğer değişiklik ise, sınav süresi ile ilgilidir. Uygulamalı sınavda daha önce 5 dakika araç tanıtma, 30 dakika ise, araç kullanma yani toplam 35 dakika süre vardı. Yapılan yeni değişiklikte ise, bu süre 40 dakikaya çıkartıldı. Genel olarak değişiklikler bunlardır.” dedi.

“Yeni yapılan değişiklikte artık gece sınavı da olacak”

Yeni yapılan değişiklikler ile hem sürücüleri rahatlatacak hem de becerilerini artıracak maddelerin olduğunu söyleyen Kızgın, "Bakanlık yaptığı bu değişiklikte ana hedefi, sürücülerin becerilerini geliştirmektir. Birde daha önce sınavlar gündüz yapılıyordu. Yeni yapılan değişlik ile birlikte artık gece sınavları da eklenecektir.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha