Adıyaman'da yıllardır emlakçılık yapan Ali Çelik, bir yandan TOKİ tarafından yapılan konutların yükselmeye devam ettiğini, öte yandan ise şehrin daha hızlı bir şekilde ayağa kalkması için Emlak Konut tarafından gerçekleştirilen Yerinde Dönüşüm Projesi'ne verilen desteğinin artırılması gerektiğini dile getirdi.

"Geldiğimiz noktada en büyük sıkıntımız konut sıkıntısıdır"

Hibe ve kredi desteğinin artırılması gerektiğini dile getiren Çelik, "Malumunuz olduğu üzere 6 Şubat 2023'te ilimizle birlikte on bir ilde şiddetli depremler meydana geldi. Bu depremlerde ilimiz büyük bir hasar aldı. Diğer illerde olduğu gibi ilimizde de büyük sıkıntılar yaşadık. Ancak geldiğimiz noktada en büyük sıkıntımız konut sıkıntısıdır. Şu anda TOKİ tarafından güzel konutla hızı bir şekilde yapılıyor ancak yeterli değildir. Sebebine gelince şehir merkezinde mutlaka yerinde dönüşümün hızlandırılması gerekiyor. Şu an yerinde döşüme 750 bin hibe, 750 kredi veriliyor ancak bu yeterli değildir. Şu an inşaat malzemesi girdilerinde ciddi oranda bir artış var. Yapılan hesaplamalara göre bir konutun metrekaresi 17 ile 18 bin lira arasında bir maliyete mal oluyor. Bundan dolayı verilen destek yeterli değildir. Bundan dolayı hibe ve kredinin yukarı çekilerek bin milyon olarak belirlenmesi gerekiyor ki vatandaşlar yerinde dönüşme başlayabilsinler." dedi.

"Yerinde dönüşüm şehrin kalkınması için önemlidir"

Doğu Karadeniz için sağanak uyarısı Doğu Karadeniz için sağanak uyarısı

Ali Çelik

Gelişmiş bir şehrin şehir merkezinin bu konuda önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Çelik, "Yerinde dönüşüm şehir merkezinin hızlı bir şekilde kalkınması, beraberinde ilin sosyo- ekonomik durumu, piyasanın canlanması ve şehir dışındaki vatandaşlarımızın geri dönmesi için oldukça önemlidir. TOKİ tarafından yapılan konutların dışında şehrin merkezinde yapılacak konutlarda oldukça önemlidir. Şehir merkezinde canlılık olmadığı zaman şehir olarak her konuda geri kalacağız. Bundan dolayı yetkililerin bu konuya bir el atması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

"Kira büyük bir sorun"

Kira desteğinin yeterli olmadığına dikkat çeken Çelik, "Diğer deprem bölgelerinde olduğu gibi Adıyaman'da da kira sorunu devam etmektedir. Maalesef kiralar çok yüksektir. Konut bulunamıyor. Kiracılar beş bin, ev sahibi olanlar yedi bin beş yüz lira kira desteği alıyor ama bu miktarlara kira bulmak mümkün değildir. Bundan dolayı kira desteğinin devlet tarafından yükseltilmesi ve bir an önce yerinde dönüşümü hızlandırarak bu sorun bir yıl içerisinde halledilebilir. Yerinde dönüşümde ruhsat ve imar konusunda kolaylık sağlanmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha