Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin geliştirilmesine katkı sağlamak, kıraç arazileri değerlendirmek, kırsal bölgeleri canlandırmak ve arıcılığı yaygınlaştırmak amacıyla Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde ekimi yapılan lavantalar hasad edilmeye başlandı.

Malatya'da bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı Malatya'da bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı

Lavanta, artan ticari değerinin yanı sıra farklı endüstri kolları, ilaç sanayi ve aromaterapi alanında da talep görüyor.

Dünyada ticareti yapılan uçucu yağların baş sıralarında bulunan lavanta çiçeğinden elde edilen Lavandula angustifolia yağları, Keles ilçesi Belenören Mahallesi'nde yaptırılan distilasyon (damıtma) ünitesinde değerlendiriliyor.

Hasat zamanı gelen lavantalar için yapılan tarla gününe katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Bursa'da lavanta dikim alanlarının önceki yıllara oranla artış gösterdiğini söyledi.

"Türkiye'de hem dikili alanda hem de alınan verimde birinci sırada Bursa yer alıyor"

Şu anda Bursa'da lavanta üretimi bin dekar alana ulaşmış durumda olduğunu söyleyen Ceylan, "Burada üretilen lavantanın çeşidi elde edilen yağın kalitesi, dekar başına alınan verim olarak fazla. Bu şekilde kıraç topraklarımızı lavanta ile değerlendirmiş oluyoruz. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yaban mersini üretimini de Orhaneli'de bir proje ile başlatmıştık. Şu anda ilimiz Türkiye'de hem dikili alanda hem alınan verimde birinci sırada yer alıyor. İnşallah lavanta üretiminde, PH yüzde 5,8 - 8,3 olan kıraç arazilerimizde daha da üst seviyelere geleceğimizi, birim alandan alınan verimin de yıllar itibari ile artacağını ümit ediyoruz.'' dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha