SANAT

Âheng-i Rûhanî sergisi Esenler'de açıldı

Osmanlı dönemine ait çeşitli eserlerin yer aldığı "Âheng-i Rûhanî Resim ve Hat Sergisi" Esenler'de sanatseverlerle buluştu.

Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde açılışı yapılan sergide; Kadife üzerine resmedilen Osmanlı padişahları, Anadolu komutanları, çeşitli bitki ve hayvan manzaralarının yer aldığı yağlı boya tabloları, Esma-ül Hüsna, ayet ve hadisler yer alıyor.

Esenler Belediyesi, ruhun hoşuna giden ahenk anlamına gelen ‘Âheng-i Rûhanî’ Resim ve Hat Sergisi’ni meraklılarıyla buluşturdu.

54 eserin yer aldığı ve küratörlüğünü Mehmet Tarakçı'nın üstlendiği serginin açılışında konuşan Esenler Belediyesi Sanat Evi (ESEV) Genel Sanat Yönetmeni Abdülbaki Kömür, "İnsanın asıl işi şahitliktir. Şahitlik için dünyadayız. Neye şahitlik edeceğiz? Elbette ki yaradanın varlığına, birliğine, egemenliğine, gücüne, kudretine şahitlik edeceğiz. Şahitlik bazen kelamla, bazen selamla, bazen Rabbimizin kişiye verdiği kabiliyetleri sergilemesiyle olur. Çünkü hiçbir ressam Allah'ın yaratmış olduğu manzaranın aynısını yapamaz. Çünkü O'nun yarattığında can, kan vardır. Sanatçı onu taklitle, 'Rabbim sen ne güzel yaratmışsın. Bana verdiğin bu kabiliyetle sana şahitlik ediyorum' der." şeklinde konuştu.

Serginin küratörü Mehmet Tarakçı ise "Türkiye’nin en büyük hattatlarından, hat sanatı deyince aklıma gelen ilk şahsiyet Ali Hüsrevoğlu hocamı karma sergimizde sizlerle buluşturmaktan onur duyuyorum. Kendilerine teşekkür ediyorum. Keyifle izleyeceğiniz bir sergi hazırladık. Rabbim devamını ihsan etsin” şeklinde konuştu.

Hat sanatının Müslümanlara allah2ın bir ikramı olduğunu aktaran Hattat Ali Hüsrevoğlu da şu ifadeleri kullandı:

"Kur'an-ı Kerim Hicaz'da indi, Mısır'da okundu, İstanbul’da yazıldı. Bu eksik söyleniyor. İstanbul'da hem okundu hem yazıldı. Bugün de dünyanın en büyük ve en meşhur hattatları İstanbul'dan çıkmaya devam ediyor. Allah koyu bir kış mevsiminden sonra yeryüzünü nasıl tekrar ihya ediyorsa hat sanatını da o şekilde ihya etmiş vaziyette. Şu an pek çok güzellikle karşı karşıya bulunuyorsunuz. Bu güzelliklere zemin hazırlayan başkanımıza teşekkür ediyorum."

Sergi, 21 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek. (İLKHA)