İSLAM DÜNYASI

Adıyaman İl Müftüsü: Camilerimizi hep birlikte ayağı kaldıracağız

6 Şubat'ta meydana gelen depremin ardından Adıyaman il ve ilçelerindeki camilerin büyük bir kısmı hasar alarak ibadete kapalı hale geldi.

Depremin üzerinden geçen bir yıl zarfında az hasarlı camiler tamir edilip ibadete hazır hale getirilirken orta hasarlı camilerin onarımı, ağır hasarlı ve yıkık camilerin yerine ise yenisinin yapılması için hayırseverlerin desteğine ihtiyaç var.

Adıyaman İl Müftüsü Dr. Mevlit Haliloğlu, 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından yüzde 68.1 oranında büyük bir yıkıma maruz kalan Adıyaman'da hasar alan ve yıkılan camilerin yeniden ayağa kalkması için devlet millet herkesin el ele vermesi gerektiğin kaydetti.

Müftü Haliloğlu, "Öncelikle depremde vefat eden kardeşlerime Allahtan rahmet diliyorum. Halen şifa bekleyen kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Deprem geçti. Bizim yapmamız gereken geçmişimizden dersler çıkartmak suretiyle geleceğimizi doğru planlamamız gerekiyor. Bu manada devlet, millet el birliğiyle bunların üstesinden gelmemiz için çalışmamız lazımdır." dedi.

"240 az hasarlı olan camimiz var"

Deprem sonrası camilerin durumları hakkında bilgi veren Haliloğlu, "Müftülük olarak depremden sonra yetkililerin belirlediği camilerimizin, Kur'an kurslarımızın hasar durumuna göre tespiti yapıldı. Buna göre toplam da 32 cami yıkıktır. İl merkezinde yıkık olan camimiz 10'dur. İl genelinde ağır hasarlı olan 80 camimiz vardır. Adıyaman il merkezi ve köylerinde ise 25 ağır hasarlı camimiz var. Toplamda 37 orta hasarlı ve il genelinde 240 az hasarlı olan camimiz vardır. İl merkezinde  ve il merkezine bağlı köylerimizde az hasarlı 62 camimiz bulunmaktadır. Geçen bir yıl içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu konuda Türkiye çapında toplanan paraları, ve bütçeden bize ayırabileceklerini sadece deprem bölgesine gönderdi. Türkiye Diyanet Vakfımızın katkısı oldu. Türkiye'de 60'a yakın müftümüzle görüşerek buraya yadım etmelerini talep ettik. Onlar da imkanları dahilinde yadımda bulundular." dedi.

"Yüzde 95 itibariyle tamamladık"

Az hasarlı camilerin onarımlarının bitme aşamasına geldiğini dile getiren Haliloğlu, "Adıyaman'daki hayırsever kardeşlerimizin, cami hocalarımızın, tanıdıkları cemaatimizden hayırseverlerimizin katkılarıyla bahsettiğimiz bu az hasarlı camilerimizi yüzde 95 itibariyle onarımını tamamladık. Az hasarlı camilerimizin bir kısmında basit hasarlar vardı. Sıva ve boya çatlağı gibi ama bir kısmında duvarları yıkılanlar vardı. O basit olanları hemen tamamlayıp ibadete açtık. Az hasarlı olup hasar durumu daha fazla olanlarının yüzde 95'ini tamamladık. İlimizde sonradan az hasara dönen birkaç camimiz kaldı. Allah izin verirse onları da Ramazan'a kadar tamamlamanın gayreti içerisinde olacağız. Kur'an kurslarımız da aynı şekilde. Bizim Kur'an kurslarımızın çoğu camilerimizin müştemilatındaydı. Camilerimizle birlikte biz Kur'an kurslarımızdan az hasarlı olanları da toparladık. Onlardaki sayılar da camilerdekine benziyor." ifadelerini kullandı.

"Ağır hasarlı camilerimizin yanlarına  prefabrik mescitler oluşturduk"

Yıkılan ve ağır hasarlı olan camilerin inşası için hayır sahiplerine seslenen Haliloğlu, "Bu süreçten sonra izim yapacağımız en önemli işimiz orta hasarlıların onarılması, ağır hasarlı ve yıkılanların yerine yenisinin yapılmasıdır. Kurulan geçici konteyner ve prefabrik kentlerde, hayırseverlerimizin katkısı, devletimizin imkanlarıyla oralarda mescitler oluşturuldu. Hemen hemen her yerde mescidimiz var. Bazı konteyner ve prefabrik kentlere yakın yerlerde cami olduğu için oralarda mescidimiz yok. Her yerde ibadet edecek mekanlarımız var. İhtiyaç olan yerlerde Kur'an kurslarımız var. 4-6 yaş kurslarımız var. Hatta bazı yıkılan ağır hasarlı camilerimizin yanlarına  prefabrik mescitler oluşturduk. Şu anda o ihtiyacı gidermiş olduk. Ramazan'a huzurla gireceğiz." şeklinde konuştu.

"İnşa edilen konutlarda 11 camimizin yeri var"

Deprem sonrası inşa edilen toplu konutlarda camiler için yer ayrıldığına değinen Haliloğlu, "Bu süreçten sonra yapmamız gereken şudur: Ağır hasarlı ve yıkılan camilerimizin yerine  yenisini yapmak için hayırseverlerin desteklerine ihtiyacımız var. Çünkü Adıyamanlılar hakikaten imkanları sınırlıdır. Adıyaman dışında olan diğer Adıyamanlılardan ve hayırseverlerden destek beklediğimi ifade etmek istiyorum. Yeni yapılan deprem konutları var. Bu konutların bulunduğu yerde de 11 camimizin yeri var. Bu camilerimizi yapmamız lazımdır. Bu konutlara yerleşen kardeşlerimizin ibadet ihtiyacını gidermek  için ayrılan alanlara camilerimizi yapmamız lazımdır. Bütün hayırseverlerimizden destek bekliyorum. Çünkü bu devlet imkanlarıyla yapılamayacaktır." dedi.

"Yatılı Kur'an kurslarımızı onarmamız gerekiyor"

Depremde hasar gören yatılı hafızlık kursları hakkında bilgi veren Haliloğlu, "Bizim üç tane yatılı Kur'an kursumuz vardı. İkisi kız biri erkek öğrenciler için. Erkek öğrenciler için olan sağlam. Diğer ikisi biri orta hasarlı biri ağır hasarlı durumdadır. Orta hasarlı olanı önümüzdeki eylül ayına kadar faaliyete geçirmemiz gerekiyor ki kızlarımız burada derslere başlasın. Bu konuda da desteklerinizi bekliyorum. Her birimizi şehrimizi eski haline getirmeye çalışırsak bunun mükafatını Cenab-ı Allah bize fazlasıyla verecektir. Sadece maddi ihtiyaçları gidermek değil bizim görevlilerimiz Aile ve Dini Rehberlik görevlilerimiz, gençlikle ilgilenen görevlilerimiz manevi olarak da bütün vatandaşlarımıza yönelik manevi telkinlerde bulunuyorlar."  ifadelerini kulandı. (İLKHA)