ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na göre yaptırım listesinde ağırlıklı olarak pamuk ticareti ve depolanması konusunda uzmanlaşmış şirketler yer alıyor.

Belgede, "17 Mayıs 2024'ten itibaren bu 26 şirketin ürünlerinin ABD'ye ithalatı yasaktır." ifadesine yer veriliyor.

Malatya'da bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı Malatya'da bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı

Listede toplam 65 Çinli şirketi yer aldığı belirtildi. Bakanlığın aktardığı bilgiye göre, yasağın devam ettiği yaklaşık iki yıl boyunca ABD gümrük yetkilileri, Çin'den gelen toplam değeri 3 milyar doların üzerinde olan 8 binden fazla kargoyu denetledi.

Amerikan yönetimi, Çin hükümetini, Uygur bölgesinde ciddi insan hakları ihlalleri ve soykırım yapmakla suçluyor.

ABD yönetimi, 23 Aralık 2021'de, Uygur bölgesinden mal ithalatına kısıtlamaların getirilmesini ve bu bölgede "angarya" uygulanmasından sorumlu olan kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımlar öngören bir yasa yürürlüğe girdi. Haziran 2022'de Amerika Birleşik Devletleri Gümrük ve Sınır Koruması bu önlemleri uygulamaya başladı.

Çin'in kuzeybatısında yer alan Uygur bölgesinde, çoğunluğu Müslüman olan, Çin'in en büyük ulusal kitlesinden biri olan Uygurlar yaşamakta.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği temsilcileri, Ağustos 2018'de, 1 milyona kadar Uygur'un Sincan'daki toplama kamplarında yasadışı bir şekilde alıkonulabileceği yönünde bilgilerin olduğunu aktardı. (İLKHA)

Kaynak: ilkha