İnsanın en hassas ve bir o kadar da mühim organlarından olan dişlerin bakımı ve koruyuculuğu noktasında son derece önem arz etmektedir. 

Diş temizliği önemi, misvakın önemi, diş bakımı hakkında İLKHA'ya önemli değerlendirmelerde bulunan Dr. Gök, insan sağlığının ağızda başlaması hasebiyle günde en az 3 kere dişlerin fırçalanması ve fırçalama esnasında idealli davranılması noktasında dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ayrıca misvak hakkında da bilgi veren Gök, misvak kullanımı yeri geldiğinde diş fırçaları yapısından daha etkili ve dişler için çok sağlıklı bir ürün olduğunu kaydederek, herkese misvak kullanılması hususunda tavsiyelerde bulundu. 

“Ağzımıza şeker koyduktan sonra Mikroorganizmalar dişlerimize zarar vermeye başlarlar”

Gök, diş sağlığı bozulduğu vakit vücudun bütün yapısı hastalanmaya daha meyilli olduğuna dikkat çekerek, “Ağız sağlığı için diş, gerçekten çok önem arz etmektedir. Ders için gittiğimiz her yerde ilk temel kelimemiz olan sağlık ağızda başlar ifadesini her zaman ifade ederiz. Ağzımızda bir sürü mikroorganizma var. Bunlar şimdi ağzımızın içinde bir habitat oluştururlar, bir ortam oluştururlar. Mikroorganizmaların iyi huyları olan da var, kötü huyları olan da var. Ağzımıza şeker koyduktan sonra mikroorganizmalar zarar vermeye başlarlar. Öncelikle çocukların mesela marketlerden aldıkları kekler, gofretler, çikolatalarda şeker yani karbonhidrat bulunur. Şeker öncelikle dişin dış üzerine yapışıp daha sonra da mikrop şekere yapışır. Dolayısıyla dişte bir çürük oluşur. Ağızda bulunan bütün mikroplar çukura girer. Bundan dolayı vücut direncimiz düşünce böbrek, akciğer, kareciğer bütün organlarımızı enfekte ederler. Ağız-diş sağlığıyla genel sağlık arasında bir bağlantı var. Çünkü sağlık ağızda başlar. Eğer diş sağlığımız bozulduğu zaman vücudumuzun bütün yapısı, bünyesi hastalanmaya daha meyilli olur.” şeklinde ifade etti.

TMO, "ürünlerin çürütüldüğü" iddialarını yalanladı: Maksatlı, kasıtlı TMO, "ürünlerin çürütüldüğü" iddialarını yalanladı: Maksatlı, kasıtlı

“Yeterinden fazla macun kullanıldığında dişlerimiz aşındırır, ağartır ve dişlerimiz çürümeye karşı daha dirençsiz olur”

Diş macunu fazla kullanıldığı takdirde meydana gelebilecek zararları aktaran Gök, “Ağız diş sağlığı içi günde en az 2-3 defa dişlerin fırçalanması lazım. Diş macunu fazla kullanılmadığı takdirde çok fazla bir zararı yok. Mercimek büyüklüğünde ideal olanıdır. Macun içerisinde aşındırıcılar, beyazlatıcılar, renklendirici, koku verici, tatlandırıcılar var. Yetkili firmalar belli miktarda flor katıyorlar. Flor, az olduğu zaman hiçbir zararı yok. Ancak çok fazla macun kullanıldığında dişlerimizi aşındırır, ağartır, dişlerimizin çürümeye karşı daha dirençsiz kılar. Yeterli bir flor ise tam aksine fayda sağlar.” ifadelerini belirtti.

Gök, “Bazı firmalar diş macunu içerisinde yağ çözcü yani sabun gibi bir tür katıyorlar. Firmaların bu türü katmaların sebebi dişi daha iyi temizleyebilmeleri içindir. Dişler üzerindeki mikropların, gıda artığın, çikolata artığını uzaklaştırmak için yağ çözcü macunlara katılıyor. Dolayısıyla dişlerimizi fırçalarken o macuna dikkat etmemiz lazım.” dedi.

Misvak kullanımının önemine değinen Gök, “Misvak kullanımı gördüğüm ve takip ettiğim izlenimlerime, tecrübelerime göre çok sağlıklı olup dişleri çok daha güzel temizleyebiliyor. Misvak ile diş fırçası arasında çok bir fark yok. Her ikisi de kullanılabilir. Misvaktaki kılların yapısı, firmaların ürettiği diş fırçaları kıllarına göre daha sağlıklıdır. Aynı şekilde dişler için daha faydalıdır.” diye konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha