İSLAM DÜNYASI

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İran Büyükelçisini Bakanlığa çağırdı

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İran'ın Amman Büyükelçisini Bakanlığa çağırarak ülkesinden Ürdün'ün Filistin meselesindeki tutumunu sorgulamayı bırakmasını istedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi "İran Büyükelçisinin çağrılması, Devrim Muhafızları tarafından israile karşı gerçekleştirilen bombalama eyleminin ardından İran resmi haber ajansında yayımlanan Ürdün'e yönelik saldırgan ifadeleri protesto etmek içindi." dedi.

Safedi, Ürdün devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, İran resmi haber ajansı da dahil olmak üzere İran medyasından saldırgan açıklamalar geldiğine dikkat çekerek "İran Büyükelçisini çağırdık ve bu hakaretlere son verilmesi, Ürdün'ün pozisyonunun sorgulanmaması gerektiği konusunda net bir mesaj ilettik" ifadelerini kullandı.

"Asıl zorluk bölgede gerilimin daha da tırmanmasını önlemektir" diyen Safedi "İranlılarla aramızda çözülmemiş meseleler olduğu bir sır değil ve biz İran'la gerginlik değil, içişlerine karışmama ve saygıya dayalı iyi ilişkiler istediğimizi açıkça ifade ettik." şeklinde konuştu.

Siyonist varlığa giden nesnelerin (İHA–füzeler) vurulmasıyla ilgili olarak Safedi, "Bu tehdit israilden gelseydi Ürdün aynı şekilde hareket edecekti. Bu, açık ve net bir şekilde teyit ettiğimiz bir pozisyon. Hiç kimsenin Ürdün'ün ve Ürdünlülerin güvenliğini tehlikeye atmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Siyonist analistlere göre İran'ın Siyonist rejime yönelik misillemesi sırasında hava sahasını kapatan ve işgal altındaki Filistin'e yönelik her türlü insansız hava aracı ya da füze geçişinin engelleneceğini açıkça ilan eden Ürdün, Tel Aviv'in stratejik müttefiki olduğunu bir kez daha kanıtladı.

İbrani Kanal 12 ise haberinde "Ürdün'ün israili savunması ve bunun için harekete geçmesi şaşırtıcı. İlişkilerimiz soğuk ama İran saldırısı Ürdün savaş uçaklarının israili savunmasıyla gerçek ittifakı ortaya çıkardı" ifadelerine yer verdi. (İLKHA)