İSLAM DÜNYASI

Siirt Üniversitesi'nden Gazze için anlamlı sergi: Karikatürlerin diliyle soykırım

Siirt Üniversitesi (SİÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, 'Karikatürlerin Diliyle Gazze Soykırımı' ve Filistin’e destek amaçlı 'Deneysel Pano' sergisini gerçekleştirdi.

Mühendislik Fakültesi C Blok’ta yoğujn katılımla gerçekleştirilen sergiye Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, üniversite üst yönetimi, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, sergi alanını gezerek Gazze'deki insanlık dramını konu alan karikatürleri inceledi.

Şındak, "7 Ekim'den beri Filistin, acımasız bir bombardımana maruz kalıyor. Bu zalim bir güç tarafından gerçekleştirilen bir saldırıdır ve burada iki ordu arasında bir çatışma yaşanmıyor. Bir tarafta dünyanın en gelişmiş teknolojisine ve silahlarına sahip bir ordu varken, diğer tarafta yerle bir edilmiş şehirler, öldürülmüş ve katledilmiş masum insanlar var. Bu manzara, insanlığın katledildiği bir trajediyi gözler önüne seriyor. Bir savaşta korunması gereken siviller, anneler, çocuklar ve yaşlılar acımasızca bombalanıyor. Filistin'de yaşananlar, vahşi bir soykırım niteliğinde ve bu duruma bir an önce uluslararası toplumun, Birleşmiş Milletler'in ve tüm devletlerin karşı çıkması gerekiyor. Bu insanlık dramına çözüm bulunması ve özgür Filistin'in bir an önce kurulması için çağrıda bulunuyoruz. İnşallah, Allah mazlumların yanında olacak ve onlara zafer nasip edecek.” dedi.

Sergide, Gazze'deki durumu ve yaşanan insanlık dramını gözler önüne seren birçok karikatür yer aldı. Savaşın ve şiddetin getirdiği yıkım, çocukların ve masum sivillerin yaşadığı acılar, her bir karikatürde resmedildi.

Karikatürlerin yanı sıra, agamograph (üç boyutlu) teknikle hazırlanan bir eser de dikkat çekti. Bu eserde, bir boyutunda Gazze'ye yönelik sloganlar, diğer boyutunda Filistin bayrağı ve ortada Gazze'deki yıkımı anlatan bir resim yer aldı.

Atölye yürütücüsü Arş. Gör. Dr. Nur Selcen Karaaslan, serginin teması ile ilgili şunları söyledi:

"Mimarlık ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileriyle farkındalık oluşturmak için böyle bir çalışma gerçekleştirdik ve sesimizi duyurmaya çalıştık. Gazze'de yaşananlara sessiz kalmadığımızı öğrencilerimizle ve hocalarımızla birlikte göstermek istedik.” diye konuştu.

Etkinliğin ardından, Rektör Prof. Dr. Nihat Şındak, katılımcılara teşekkür belgelerini vererek anlamlı çalışmaları için teşekkür etti. (İLKHA)