Fransız muhalefet lideri ve "France Libre" partisinin kurucusu Jean-Luc Mélenchon ile başkent Dakar'da bir basın toplantısı düzenleyen Sanko "Bağımsızlığımızın üzerinden 60 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, örneğin Fransız ordusunun hala ülkemizdeki birçok askeri üsten faydalanmasının nedenlerini ve bu varlığın ulusal egemenliğimizi ve stratejik bağımsızlığımızı ne ölçüde etkilediğini sorgulamalıyız" dedi.

Sanko, "Burada Senegal'in kendi egemenliğine sahip olma arzusunu yineliyorum. Bu da Senegal'deki yabancı askeri üslerin kalıcı varlığına aykırıdır. Birçok ülke savunma anlaşmaları yapma sözü verdi ancak bu Dakar bölgesinin üçte birinin yabancı garnizonlar tarafından işgal edildiği gerçeğini değiştirmiyor." ifadelerini kullandı.

Trabzon'da trafik kazası: 7 yaralı Trabzon'da trafik kazası: 7 yaralı

Fransa'nın Senegal'de yaklaşık 350 askeri bulunurken, komşu Mali, Burkina Faso ve Nijer Fransız askerlerini sınır dışı ederek topraklarındaki silahlı gruplarla mücadelede yardım için Rusya'ya başvurdu.

Fransız ordusu, Burkina Faso ile askeri iş birliğinin sona ermesinin ardından Ağustos 2022'de Mali'den tamamen çekilmişti.

24 Eylül 2023'te ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nijer ile askeri iş birliğinin sona erdiğini ve yaklaşık 1500 Fransız askerinin kademeli olarak ülkeden ayrılacağını duyurmuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha