İSLAM DÜNYASI

Savaş sonrası Afganistan'da sağlık sektörü giderek toparlanıyor

Afganistan'daki diğer ulusal altyapılar gibi sağlık sektörü de onlarca yıldır devam eden yıkıcı savaşlar nedeniyle ciddi şekilde zarar gördü ancak Afganistan İslam Emirliğini zaferinin ardından sektör giderek toparlanıyor.

Ülkede özellikle devlet hastanelerinin canlandırılması beklenenden uzun sürse de Emirlik yönetimi sağlık sektörünü canlandırmak için yoğun çaba harcıyor.

Afganistan'da devlet tarafından işletilen İstiklal Hastanesi'nin Başkanı Mir Vais, Çin resmi medyası Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Afganistan'ın hali gayet açık; ülke 45 yıl savaş yaşadı. Şimdi güvenlik geri geldi, bu da sağlık sektöründe olumlu bir değişim yaratmamızı kolaylaştırıyor." dedi.

Xinhua'ya göre yetkililer, Afganistan'daki sağlık sektörünün yeniden canlandırılması için Afgan hastanelerinin yeniden canlandırılmasının daha fazla zamana ve uluslararası toplumdan daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu görüşünde.

Hastanedeki olumlu değişimi anlatan Vais, artık tüm cerrahi operasyonların eskiden olduğu gibi açık ameliyatlar yerine laparoskopi sistemiyle yapıldığını kaydetti.

Vais, "Hastanede tüm cerrahi operasyonlar laparoskopi yöntemiyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca, kritik durumdaki tüm hastaların ücretsiz tıbbi tedavi gördüğü donanımlı bir yoğun bakım servisimiz de var. Tüm hastalar orada aldıkları hizmetlerden memnun ve bu büyük bir başarı." ifadelerini kullandı.

İstiklal Hastanesinin, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki popüler devlet hastaneleri arasında yer aldığını,  629 personel ve çalışanı ile 412 yataklı olduğunu aktaran Vais, hastanenin son yıllarda çoğunlukla yol kenarına yerleştirilen bombalar ve canlı bomba saldırıları mağdurlarına tıbbi tedavi sağladığını belirterek, hastane ve personelinin şu anda normal hastalara tıbbi tedavi sağladığını söyledi.

Bu arada , Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de dahil olmak üzere çok sayıda uluslararası yardım kuruluşu, savaştan etkilenen Afganistan'daki sağlık sektörüne ilaç ve hatta hastane çalışanlarına maaş desteği sağlayarak destek sağlıyor.

Prostat rahatsızlığı nedeniyle İstiklal Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde yatan, daha önce mülteci olarak Pakistan'da yaşayan ve birkaç yıl önce ülkesine dönen Veli Gül ise yaptığı açıklamada, savaşın hayatını mahvettiğini, ABD kuvvetlerinin bombalamaları nedeniyle tarlalarını işleyemediğini, topraklarına bomba ve patlayıcı yerleştirildiğini söyledi.

Gül, "Savaş olmadığında her şeyi inşa edebiliriz. Savaşın etkisi yıkım, ölüm ve yaralanmalardır. Savaş Afganistan'ı mahvetti." dedi.

Bununla birlikte, Afganistan'da barışın geri dönüşü konusunda iyimserliğini dile getiren Gül, bunun ülkeyi doğru yola soktuğuna inandığını belirterek, "Toprağımı ekime hazır hale getirmeyi umuyoruz." diye ekledi.

ABD'nin Afganistan'a uyguladığı yaptırımları ve ülkenin 9 milyar dolardan fazla parasının dondurulmasını ekonomik sorunların nedeni olduğunu vurgulayan Gül, söz konusu varlıkların Afganların hakkı olduğunu kaydetti. Gül, Afganların ekonomik durumlarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için bu paranın en kısa sürede dondurulmasının kaldırılması gerektiğini vurguladı. (İLKHA)