Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde yaz mevsimi ile birlikte tüketilen içeceklerin başında gelen "Meyan Şerbeti" Şanlıurfa'da çokça rağbet görüyor.

İnsan sağlığına birçok faydası bulunan meyan şerbeti, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.

Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen meyan bitkisi, toplandıktan sonra dev kazanlarda kaynatılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan ve soğuk tüketilen şerbet vatandaşların ilgisini görüyor.

Şanlıurfa'da da 1955 yılından beri şerbet işiyle uğraşan Hacı Naci Okkaş, halkın meyan şerbetini severek tükettiğini söyledi.

"Halkın meyan köküne rağbeti çok"

Hacı Naci Okkaş

Fıstık toplama dönemi zorluklarla devam ediyor Fıstık toplama dönemi zorluklarla devam ediyor

Okkaş, "Depremden dolayı meyan kökü pahalı. Meyan kökü çok ama döven yok, makinelerin altı üstüne döndü. 1 kilo kökü 150 liraya, 1 tonu da 15 bin liraya Maraş'tan alıyorum. Halkın meyan köküne rağbeti çok. Meyan şerbeti yetiştiremiyoruz." diyerek faydalarından bahsetti.

"Sofraların vazgeçilmez kolası olarak biliniyor"

Mehmet Okkaş

Meyan kökünün imalatını yapan Mehmet Okkaş ise "Burada Ramazan ayının vazgeçilmez içeceği meyan şerbetinin üretimini yapıyoruz. Sofraların vazgeçilmez kolası olarak bilinen, özellikle Ramazan ayında çokça tüketilen meyan şerbetini üretiyoruz. Hijyenik bir şekilde üretip vatandaşlarımıza sunuyoruz. Günde ortalama 3500 adet satış yapıyoruz. Meyan köküne her yıl olduğu gibi bu yıl da rağbet var. Meyan kökünü Birecik'ten alıp makinelerle dövdürüyoruz. Yazın üzerine buz koyarak, şimdi ise havaların serin olmasından dolayı su dökerek yapıyoruz." dedi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha