İSLAM DÜNYASI

Şanlıurfa'da Filistin'deki dramı anlatan belgesel filmler sahnelendi

Filistinli yönetmenlerin gözünden orada yaşanan dramı anlatan Filistin Film Günleri programında konuşan Harran Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Halil Yaşar, sinemanın diğer iletişim araçları gibi toplumlara mesajlar iletilen güçlü bir araç olduğunu belirterek amaçlarının insanların Filistin konusundaki farkındalıklarının artırılması olduğunu vurguladı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ile Harran Üniversitesi ortaklığında "Filistin Film Günleri" programı gerçekleştirildi.

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda; Filistin'deki yaşanan dram ve soykırım gözler önüne serildi.

Filistin'deki yönetmenler tarafından çekilen filme katılan vatandaşlar, orada yaşanan zulme şahit oldu.

Filistin Film Günleri programında salonun girişine Filistin resim sergisi açıldı.

Programda yapılan konuşmalarda, yaşanan vahşete karşı medyanın sessizliğine değinildi.

 Harran Üniversitesi Rektörü Mehmet Tahir Güllüoğlu yaptığı konuşmada, zulmün ve akan kanın artık durması gerektiğini belirterek bu şekildeki belgelendirmelerle de üniversite olarak mim koymaları gerektiğini söyledi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de yaptığı açıklamada, Filistin'deki zulmü duyurma safhasında olunduğunu dile getirerek boykotun ötesinde adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Programda daha sonra Filistin'deki zulmü anlatan belgeseller izletilerek orada yaşananların dramı gözler önüne serildi.

"Sinema diğer iletişim araçları gibi toplumlara mesajlar iletilen güçlü bir araç"

Doç. Dr. İbrahim Halil Yaşar

Yapılan programla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Harran Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Halil Yaşar, "Aslında bu süregelen bir direnişin öyküsü. Bizler bir insanlık meselesi olarak gördüğümüz bu konuda duyarsız kalamazdık. Çünkü sinema, diğer iletişim araçları gibi toplumlara mesajlar iletilen güçlü bir araç. Bu programın öncesinde 2023 yılının son ayında benzer bir programı bölümümüz içerisinde gerçekleştirmiştik. Yoğun talep görünce şehirde de program yapılması yönünde bir durum söz konusu oldu. Bizler de hem Radyo, TV Sinema Bölümü olarak hem de üniversitenin kurumsal iletişim koordinatörlüğü olarak bu programa öncülük ettik. Her iki kurumun iş birliğinde de bugün bu programı gerçekleştiriyoruz." dedi.

"Filistin topraklarına güçlü bir mesaj göndermek istiyoruz"

İzletilen filmlerle ilgili bilgi veren Yaşar, "Filmlerden üç tanesi aslında belgesel formatında, diğeri kurmaca film olarak gösterimde. Bunların tamamı Filistinli yönetmenler tarafından çekilmiş, Filistinli yönetmenlerin gözünden orada yaşanan dramı aslında dramın da ötesinde artık bugün geldiğimiz noktada soykırımı bizzat gözönüne seren nitelikte filmler. Dolayısıyla buradaki temel amacımız; insanların keyifle eğlenceli vakit geçirmeleri değil, bu konudaki farkındalıkların artırılmasıdır. Bunun özellikle Şanlıurfa’da yapılıyor olmasının da bize göre bir başka anlamı var. Zira Hazreti İbrahim’in doğmuş olduğu bu topraklarda yine Hazreti İbrahim’in bugün medfun olduğu olduğu son istirahatgahı olan Filistin topraklarına güçlü bir mesaj göndermek istiyoruz. Onları selamlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Soykırımın son bulması için mücadele ediyoruz"

Müslüman toplumlar kendini toparlayıncaya kadar özellikle gençler üzerinde ruhun diri kalması için mücadelee edeceklerini ifade eden Yaşar, "Gazze'de hayatını kaybedenlere Allah’tan başsağlığı diliyoruz. Bir an önce bu zulmün, bu soykırımın son bulması için, bu diri ruhun süreklilik arz etmesi için mücadele ediyoruz. Burada amacımız farkındalık oluşturmak. Umuyoruz ki Müslüman toplumlar kendini toparlayıncaya kadar özellikle gençler üzerinde ruhun diri kalması, bu duyguların diri kalması için temel mücadelemizi bu yönde sürdürmeye devam edeceğiz. Bundan sonra da bu tür programların olması için bize düşen üstümüze düşen ne varsa bunları yapmaya gayret göstereceğiz." diye konuştu. (İLKHA)