İran Anayasasını Koruyucular Konseyi, İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından 28 Haziran'da erken cumhurbaşkanlığı seçimi yapılması kararını onayladı.

Konsey Sözcüsü Hadi Tahan Nazif, IRIB televizyon kanalında yaptığı açıklamada, "Koruyucu Konsey, 28 Haziran'da başkanlık seçimlerinin yapılmasına karar verdi." dedi.

Dün, İran Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin Eslami, İran'ın yürütme organı başkanlığı için erken seçimlerin 28 Haziran'da yapılacağını duyurdu. Eslami, seçimlerin ülke tarihindeki on dördüncü cumhurbaşkanlığı seçimi olacağını kaydetti.

Hoparlöre gizlenmiş uyuşturucu ele geçirildi Hoparlöre gizlenmiş uyuşturucu ele geçirildi

Anayasayı Koruma Konseyi, İran'daki parlamento üstü bir organdır ve Meclis milletvekilleri (parlamento) tarafından kabul edilen yasaların anayasaya uygunluğunu analiz etmenin yanı sıra, seçim adaylarını onaylamaktan da sorumludur. Konsey, Aynı zamanda cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere önemli hükümet pozisyonları için adayları da onaylıyor.

İran'da erken cumhurbaşkanlığı seçimleri, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinde helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybetmesiyle bağlantılı olarak yapılacak. Reisi'nin ölümünün ardından bu göreve vekaleten Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir getirildi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha