Bakanlık, bugün yaptığı açıklamada, gümrük verilerine göre Filistin'in Türkiye'den yaptığı ithalatın değerinin, geçen yılın aynı dönemindeki 339 milyon dolara kıyasla yaklaşık 220 milyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bakanlık bu oranın yüzde 35 azalışa denk geldiğini kaydetti.

Bakanlık, Türkiye ile Filistin arasındaki ticaret hacminin yıllık yaklaşık bir milyar dolar olduğuna ve aylık ortalama ticaret alışverişinin yaklaşık 80 milyon dolar olarak tahmin edildiğine dikkat çekti.

Türkiye ile ticaret konusunda çıkan haberlere işaret eden Bakanlık, "kamuoyunu ve medyayı temkinli olmaya ve resmi kaynaklar dışında hiçbir veri ve bilgiyle, özellikle de işgal medyasının ulusal çıkarları ve Filistin Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki stratejik ilişkiyi vurmayı amaçlayan söylentilerle uğraşmamaya" çağırdı.

Siyonist rejim Gazze'de bir eve saldırdı: 7 şehid Siyonist rejim Gazze'de bir eve saldırdı: 7 şehid

Milli Ekonomi Bakanı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile geçtiğimiz haziran ayında imzalanan ve kısa ve orta vadede ikili ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla imzalanan işbirliği protokolü kapsamında Filistin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin önemli ölçüde artmasının beklediğini söylemişti.

Bakanlık, iki ülke arasındaki ticareti kolaylaştırmak için Türkiye tarafı ile sürekli koordinasyon ve takip sağlandığını ve ithalatın Türkiye pazarından yalnızca Filistin pazarına doğrudan yapılmasını sağlamak için tüm önlemleri aldığını bildirmişti.

Filistin tarafı, başta Türkiye olmak üzere uluslararası piyasalardan tedarikçilerin hareketi için Milli Ekonomi Bakanlığı'nda Filistin gümrükleri ile yürütülen takip ve denetim işlemlerinin temelde normal seyrinde olduğuna ve Filistin pazarındaki emtia stoklarının arzını artırdığına dikkat çekmişti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha