KÜLTÜR

Doğal yapılan şehriyenin tarladan sofraya yolculuğu

Yıllardan beri köy ve mahallelerde yapılan ve yemeklerin damak tadı olan şehriye, el yapımından sonra günümüzde makine ile yapılmasına rağmen doğallığı ve lezzeti ile herkes tarafından beğenilerek tercih ediliyor.

Genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yıllardan beridir yapımı devam eden şehriye geleneği, köy ve mahalle sakinlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Uzun yıllardan beri yapımı devam eden ve el emeği olan şehriye, doğal yollarla yapılıp bulgur, pirinç, tatlı ve başka yemeklere de katılıp sofralarda tüketiliyor.

12 yıla aşkın şehriye mesleğini oğluyla beraber yapan Ahmet Halef, buğday hasadından sonra Mardin’in Artuklu ilçesindeki civar mahalle ve köyleri gezip şehriye yapmaya devam ediyor.

Mesleğini 30-40 derece sıcağın altında yapan şehriye ustası Halef, şehriye yapımı ve aşamaları hakkında İLKHA’ya konuştu.

“Şehriye, genellikle bulgur ve pirinç pilavında kullanılır”

Şehriyenin sert buğdaydan elde edildiğini belirten Halef, "12 yıldır köylerde bu işi yapıyorum. Bu yapılan ürünün adı şehriyedir. Şehriye, sert buğdaydan elde edilir. Yapımı ise sert buğdayın öğütülüp un haline getirildikten sonra kaynatılıp baskı makinesinden geçiriyoruz. Daha sonra güneşte bekletip topluyoruz. Bu işlemleri daha çok Mardin’in civar köy ve mahallelerinde yapmaktayız. Şehriye, genellikle bulgur ve pirinç pilavında kullanılır. Bu bölgede ise, daha çok bulgur pilavında kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

Halef, doğal yapımı olması hasebiyle şehriyenin herkes tarafından tercih edildiğini ifade ederek, “Bu şekilde üretilen şehriye, fabrika yapımı olan şehriyeden daha lezzetli oluyor. Şehriyeyi baskı makinesinden çıkardıktan 1-2 saat sonra kurutma işlemini geçekleştiriyoruz. Kurutma işleminden sonra ise, isteğe bağlı kazanda kavuruyoruz. Yapımı doğal olduğundan çok lezzetlidir. Eskiden bu işlem elle yapılıyordu. Ancak şu an makineyle yapılıyor. Şehriye üretimi genellikle yaz aylarında yapılan ve 1-2 ay süren bir işlemdir. Ben ve oğlumla bu mesleği yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

Babasıyla bu mesleği sürdürdüğünü belirten Riyad Halef ise, mesleği ömrünün yeteceği kadar devam ettireceğini kaydetti.

“Tamamen doğal yapım olduğundan gittiğimiz her yerden rağbet görüyoruz”

6 yıla yakın mesleği babasıyla sürdüren Riyad Halef şu ifadeleri kullandı:

“Babamla 5-6 yıla yakın şehriye yapıyoruz. Babam 10 yılı aşkın bu mesleği devam ettiriyor. Şehriye, sert buğdaydan oluşuyor. Buğdayı öğütüp un olduktan sonra hamur yapıp kaynatıyoruz. Makinede belli bir kıvam aldıktan sonra ise baskı makinesine yerleştirip tel şeklinde şehriye çıkıyor. Şehriyeleri ip ve çadır üzerinde kurutmaya bırakıyoruz. En son işlem ise kavuruyoruz. Daha çok köy ve mahallelerde bu işlemi yapıyoruz. Gittiğimiz her yerden rağbet görüyor, bu şekilde yapılmasını daha çok tercih ediyorlar. Tamamen doğal yapımdır. Şehriye daha çok bulgur için kullanılıyor. Kavurmasını ateşle beraber kazanda yapıyoruz. Şehir kısımlarında bu işlem yapılmıyor. Çünkü şehirdeki insanlar daha çok hazır alıyorlar. Ömrümüzün sonuna kadar bu mesleği sürdürmeye çalışacağız inşallah.” (İLKHA)