2024-2025 eğitim öğretim yılı, Şanlıurfa'da bugün itibarıyla başlamış bulunuyor. Ancak yeni döneme girilirken okullarda internet, sıra, tahta gibi temel eğitim materyallerinde eksiklikler olduğu gözlemleniyor.

Bu durum, öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitim-öğretim sürecinde zorluklar yaşamasına neden olabiliyor. Eğitim Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, konu ile ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

“Yeni açılan okulların bir an önce eğitim ve öğretime geçmesi gerekiyor”

Coşkun, “Öncelikle, eğitim ve öğretim yılının Şanlıurfa'mıza, öğrencilerimize, eğitim çalışanı öğretmenlerimize ve velilerimize kazasız ve belasız olmasını diliyorum. Her yıl eğitim dönemi başladığında, maalesef sorunlarımız da başlıyor. Özellikle öğretmen açığının hat safhaya gelmiş olması, ikili eğitimin devam etmesi, sınıflarımızın artık 50, hatta bazı yerlerde 60 öğrenciye ulaşması gibi sorunlar, Şanlıurfa'nın kanayan yaraları arasında yer alıyor. Bu yıl, geçen yıldan itibaren 150 okul yapımı başlatılmıştı. Şu an 81 okulun açılması için çalışmalar sürüyor; kalan 70 okul ise inşallah ikinci yarıyılda açılacak. Ancak, yeni açılan okulların bir an önce eğitim ve öğretime geçmesi gerekiyor. Bu hem sınıf mevcutlarını düşürmek hem de ikili eğitimi azaltmak açısından oldukça önemlidir.” dedi.

“Yerel belediyelerimiz ve yerel yöneticilerimiz de önemli bir rol oynamaktadır”

YDS başvuruları başladı YDS başvuruları başladı

Okullardaki fiziki altyapı ve donanım eksikliklerine dikkat çeken Coşkun, “Diğer önemli bir konu ise, bu okulların fiziki altyapı ve donanımlarının eksiksiz olması gerektiğidir. Gerek Bakanlık, gerek valilik, gerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü, gerekse siyasiler, bu okulların donatım eksikliklerini gidermek için pozitif ayrımcılık yapmaktadır. Ancak, bu tür durumlar hemen çözüme kavuşmuyor; zamanla eksiklikler ve aksaklıklar oluşabiliyor. Örneğin, bazı okullarımızda internet altyapısı bulunmuyor ve bu yeni açılan okullarda da benzer sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle, eğitim öğretim ortamlarının en iyi şekilde hazırlanması için kamu ve diğer ilgili kesimlerin görevlerini yerine getirmesi gerekiyor. Yerel belediyelerimiz ve yerel yöneticilerimiz de önemli bir rol oynamaktadır. Özellikle kış aylarında etkilenen yollar, köprüler ve okula gidiş gelişlerde sorun yaşayan bölgelerde gerekli onarım ve tadilatların yapılması önemlidir. Çocuklarımızın sağlıklı bir şekilde okullarına ulaşabilmesi için bu tedbirlerin alınması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılması gerektiğinin altını çizen Coşkun, “Öğretmen atamalarıyla ilgili olarak, 20 bin öğretmen alımı yapılacak. Ancak, mülakat sürecindeki gecikmeler ve Danıştay’daki sonuçların beklenmesi nedeniyle atamalar henüz gerçekleşmedi. Mülakatın kaldırılması gerektiğini vurgulamak isterim. KPSS puanıyla atanma yeterlidir ve güvenlik sorunları için devletin ilgili mahkemeleri ve yargı organları mevcuttur. Mülakatlar, torpil ve adam kayırma gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu tür sorunlardan kaçınmak için, mülakat uygulamasının kaldırılması gerekmektedir.” diye konuştu.

Coşkun, son olarak şunları söyledi:

“Özellikle Şanlıurfa için 5 binin üzerinde öğretmen ataması yapılmasını bekliyoruz, çünkü mevcut öğretmen açığımız 12 bin. En azından 5 bin öğretmen ataması ile bu açığın kapatılması gerekiyor. Ücretli öğretmenlerin kadrolu hale getirilmesi de önemlidir. Urfa'daki eğitim öğretim başarısının artırılması için herkesin elini taşın altına koyarak üzerine düşeni yapması gerekmektedir.” (İLKHA)

Kaynak: ilkha