Geçtiğimiz günlerde Türkmenistan ve Pakistan arasında, TAPI projesinin hızlandırılması konusunda varılan anlaşmanın ardından, Afganistan topraklarından geçecek boru hattı güzergahındaki çalışmalara yakında başlanacağı bildirildi.

2017 yılında, projenin Afganistan ayağında; güvenlik, planlama, tasarım, mayın temizleme ve arazi edinimini içeren projenin ilk aşaması ile tüm teknik çalışmalar tamamlanmıştı. Ancak "zaman alıcı ve pahalı" olan ikinci aşama ise bir türlü hayata geçirilemedi.  

Batmanlılar Gazze için duada buluştu Batmanlılar Gazze için duada buluştu

Bir süredir görüşmelerin sürdüğü TAPI projesi konusunda; Türkmenistan ve Pakistan, Afganistan'ın da katılımıyla TAPI projesini sürdürme konusunda anlaşmaya vardı. Daha önce, Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı, TAPI projesinin yasal sorunları çözüldükten sonra, bu projenin pratik çalışmalarının Afganistan'da yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Afganistan Dışişleri Bakanı Mevlevi Emir Han Muttaki, Kabil'deki Türkmenistan Büyükelçisi Khawaja Awadov ile yaptığı son görüşmede, TAPI projesi üzerindeki pratik çalışmaların yakında Afganistan'da başlayacağını duyurdu.

Bakan Muttaki, projenin uygulanmasının Afganistan İslam Emirliği'nin en önemli öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Bakanlık Sözcü Yardımcısı Hafız Ziya Ahmed Takal, Dışişleri Bakanı Muttaki'nin, Türkmenistan Büyükelçisi Khawaja Awadov ile yaptığı görüşmede konuyu gündeme getirdiğini aktardı.

Takal, Khawaja Awadov'un bu görüşmede TAPI projesinin pratik çalışmalarıyla ilgili son gelişmeler hakkında güncellemeler paylaştığını yazdı. Takal, görüşmede; Afganistan ve Türkmenistan arasındaki diplomatik ilişkilerin genişletilmesinin de görüşüldüğünü dile getirdi.

Proje sadece Afganistan için değil, tüm ilgili ülkeler için büyük ve önemli bir proje olarak kabul ediliyor. TAPI projesi üzerindeki pratik çalışmaların, özellikle inşaat çalışmalarının Afganistan içinde başlaması bekleniyor.

TAPI projesi, Afganistan'ı bölgede enerji için önemli bir geçiş koridoru haline gelmesini sağlayacak ve bu boru hattının hayata geçirilmesiyle Afganistan'ın Orta Asya ve Güney Asya ile entegrasyonu daha kolay veya daha hızlı olacak.

Afganistan İslam Emirliği'nin öncelikleri arasında yer alan TAPI (Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India) Projesi, Türkmenistan'dan Afganistan'a, oradan Pakistan ve Hindistan'a uzanan yaklaşık 1.800 kilometrelik bir boru hattı aracılığıyla yılda 33 milyar metreküpe (bcm) doğalgaz ihraç etmeyi amaçlayan çok uluslu bir proje olma özelliğine sahip. (İLKHA)

Kaynak: ilkha