İSLAM DÜNYASI

3 kişinin öldüğü maden kazası ile ilgili rapor tamamlandı

Siirt’in Şirvan ilçesinde geçen yıl bakır madeninde 2 mühendis ve 1 işçinin hayatını kaybettiği, 2 işçinin yaralandığı olayla ilgili bilirkişi raporunda, ölen vardiya amirlerinin asli kusurlu olduğu belirtildi.

Şirvan’ın Maden köyünde, 23 Kasım 2023’te meydana gelen kaza sonucunda maden mühendisleri Zekayi Can Çalık (32) ve Emre Gökduman (24) ile maden işçisi Orhan Gültekin (26) hayatını kaybetti.

Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan 40 sayfalık bilirkişi raporu, iş güvenliği uzmanı, jeoloji ve maden mühendislerinden oluşan heyet tarafından tamamlandı.

Raporda, keşif sırasında tespit edilen hususlar, dosya üzerindeki incelemeler, kaza nedenleri ve bu nedenlerin incelenmesine dair bulgu ve tespitlere yer verildi.

Olay yerinde yapılan incelemede, kazanın, 270 metre derinlikte meydana geldiği belirtilirken, işletmede 3 vardiya şeklinde çalışıldığı ve her vardiyada en az iki "daimi nezaretçi" sıfatını taşıyan vardiya amiri pozisyonundaki teknik elemanların gözetiminde çalışmaların yapıldığı ifade edildi.

Raporda, iş makinesi operatörünün davranışının tahkimat yönergesine uygun olduğu belirtilerek, vardiya amirlerinin olay anında görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği, asli kusurlu oldukları ve yaşanan ölümlü kaza olayında başka bir kimsenin ihmali olmadığı vurgulandı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Raporda, şu ifadelere yer verildi: "Olayın gece vardiyasında gerçekleştiği, göçük neticesinde vefat eden Zekayi Can Çalık ve Emre Gökduman’ın daimî nezaretçi sıfatını taşıyan vardiya amiri pozisyondaki maden mühendisi, teknik elemanlar olduğu anlaşılmıştır. Olay öncesi iş makinesi operatörünün, yapılan çalışmanın tehlike arz ettiği bu nedenle vardiya amiri pozisyonundaki maden mühendisleri Çalık ve Gökduman’ı olay mahalline davet ettiği, operatörün bu davranışının tahkimat yönergesine uygun olduğu belirlenmiştir. Olay mahalline gelen vardiya amiri Çalık ve Gökduman’ın tahkimatı tamamlanmamış alana geldiği, aynı zamanda çalışan iş makinesi kırıcıya yakın noktada durduğu ve kırıcının çalışmasıyla oluşan titreşim nedeniyle galerinin sol üst tarafındaki oluşan kavlakların 3 kişinin üzerine düşerek vefatlarına sebep olduğu anlaşılmış ve gözlemlenmiştir. İş makinesiyle tahkimat çalışması sırasında galerinin sol yan tarafında bulunan yüksek derecede manyetit minerali içeren kırıklı ve altere olmuş volkanik anakayaç kütlesiyle tahkimat için kullanılan emniyet betonunun akması neticesinde Çalık, Gökduman ve Gültekin’in akan kayaçlar altında kaldığı ve bu nedenle hayatını kaybettiği anlaşıldı."

Olayın bir iş kazası olduğu belirtilen raporda, hayatını kaybedenlerin ve kazazedelerin durmaması gereken tehlikeli ve tahkimatı tamamlanmamış alanda oldukları ve bu sebeple, "Risk Değerlendirme Raporu"nun ilgili maddelerine uygun davranmadıklarının anlaşıldığı belirtildi. Raporda, "Vardiya amirleri maden mühendisleri Zekayi Can Çalık ve Emre Gökduman’ın bu kapsamdaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmediği ve yaşanan olayda asli kusurlu oldukları, yaşanan ölümlü kaza olayında başka da bir kimsenin ihmali olmadığı görüş ve kanaatinde olduğumuzu belirtiriz." ifadelerine yer verildi.

Soruşturma çerçevesinde maden mühendisi Y.K, iş güvenliği uzmanı A.T. ve daimi nezaretçi D.A. gözaltına alınmış, savcılıktaki sorgularının ardından sulh ceza hâkimliğine çıkarılan 3 kişi, yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol şartıyla salıverilmişti. (İLKHA)